Manevrele NATO din Norvegia îi irită pe ruşi
Circa 50.000 de soldaţi sprijiniţi de mijloace tehnice impresionante au lansat joi, în Norvegia, cele mai mari manevre NATO de la terminarea războiului rece. Botezat „Trident Juncture 18”, exerciţiul militar care va dura până pe 7 noiembrie, îi irită foarte mult pe vecinii ruşi. Analiştii nu uită să reamintescă însă că şi Moscova a organizat acum o lună impresionante manevre militare în colaborare cu chinezii.
Demonstraţia de forţă din Norvegia se vrea indirect un mesaj şi pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin organizase luna trecută, în Orientul îndepărtat rus, manevre de o cu totul altă amploare: 300.000 de militari, în majoritate ruşi dar şi chinezi şi mongoli. Era vorba de cele mai importante exerciţii militare ruseşti de la terminarea războiului rece.
„Este evident că acum e vorba despre un răspuns dat Rusiei, altfel aceste manevre nu ar avea loc acolo şi de o astfel de amploare” spune dealtfel analistul politic François Heisbourg citat de agenţia France Presse. In opinia lui „NATO are azi chiar o dublă justificare pentru aceste exerciţii: pe de o parte, Rusia a revenit pe avanscenă iar pe de altă parte, europenii vor să se asigure astfel că beneficiază mai departe de sprijinul militar american”. Problema este că această demonstraţie de forţă survine în momentul în care Donald Trump tocmai anunţa zilele trecute că se retrage dintr-un important acord privind rachetele intermediare, semnat cu Rusia în 1987. Cu alte cuvinte, există riscul tot mai mare de a declanşa o nouă cursă a înarmărilor.
In ţara scandinavă, NATO nu a adunat „decât” circa 50.000 de soldaţi din 31 de ţări: cele 29 ale Alianţei nord-atlantice plus Suedia şi Finlanda. „Coregrafia militară” ce va dura două săptămâni este bazată pe apărarea colectivă. Prin acest antrenament se caută în fapt să se coordoneze forţele NATO pentru a sări în ajutorul unuia dintre membri săi atacat, prin nordul Norvegiei, de o ţară terţă, conform articolului 5 al Alianţei. Scenariul pregătit de şeful acestui exerciţiu, amiralul american James Foggo, nu citează ţara atacatoare dar toate lumea a înţeles că e vorba de Rusia. Norvegia şi Rusia au dealtfel o frontieră comună de vreo 200 de kilometri, singura terestră între o ţară NATO şi Rusia. Tot de-a lungul coastelor norvegiene navighează şi submarinele flotei de nord a Rusiei staţionată în portul militar Murmansk.
Franţa a mers în Norvegia cu 3.000 de militari, 4 nave şi 4 avioane Mirage
„Rusia nu are de ce să se îngrijoreze” au ţinut să precizeze militarii norvegieni în faţa protestelor Moscovei care denunţa „prezenţa militară tot mai mare a statelor NATO în regiune, nu departe de frontierele Rusiei”. Situl de informaţii Sputnik, apropiat Kremlinului, evocă în pagina sa franceză „un război rece la cercul polar care riscă să mărească şi mai mult tensiunile între NATO şi Moscova”. „Blindatele NATO o să stea la o mie de km de graniţă iar avioanele la 500 de km” au răspuns organizatorii lui „Trident Juncture” care insistă şi pe faptul că doi observatori ruşi şi doi belaruşi au fost invitaţi să vină să asiste la exerciţiul militar.
Pe teren, lucrurile sunt totuşi impresionante: celor 50.000 de militari li se adaugă 10.000 de vehicule blindate, 250 de aparate zburătoare – avioane de luptă şi elicoptere – şi 60 de nave printre care portavionul nuclear american Harry Truman. Armata franceză este prezentă în Norvegia cu 3.000 de oameni, două fregate, alte două vase militare şi 4 avioane de vânătoare Mirage 2000.
Ca să cazeze pe toată lumea, armata norvegiană a instalat circa 35.000 de paturi, va pregăti aproape două milioane de porţii de mâncare şi va distribui aproape 5 milioane de sticle de apă. În fine, la sfârşitul exerciţiului vor fi spălate în jur de 670 de tone de cearceafuri.
Acest articol a fost preluat de pe www.rfi.ro