Coronavirus: Austria speră să înceapă vaccinarea în luna ianuarie

Primele vaccinuri împotriva noului coronavirus ar putea fi administrate în Austria în luna ianuarie dacă se va materializa acordul încheiat între Comisia Europeană şi compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca, iar prioritatea la vaccinare o vor avea personalul sanitar şi îngrijitorii, a declarat marţi ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober, citat de AFP și preluat de Agerpres.
Comisia Europeană a anunţat joia trecută semnarea, în numele statelor membre ale UE, a unui contract cu societatea AstraZeneca pentru achiziţia a până la 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în prezent în fază experimentală, cu o opţiune de achiziţie a 100 de milioane de doze suplimentare.

În baza acestui contract, Austria, ţară cu 8,8 milioane de locuitori, ar urma să primească circa şase milioane de doze, dar din acestea numai 600.000 de doze de vaccin se estimează că ar putea fi livrate până la începutul anului viitor. Ar putea fi astfel imunizate iniţial circa 300.000 de persoane, mai întâi personalul sanitar şi îngrijitorii, pentru ca apoi campania de vaccinare să fie extinsă în timpul verii pentru cei care vor dori să se vaccineze.

Dar acest calendar este condiţionat de îndeplinirea angajamentelor de către companiile implicate în contract, a atenţionat ministrul Anschober, vaccinul fiind încă în faza de testare e eficacităţii şi siguranţei. O altă condiţie este ca autorizarea vaccinului în vederea comercializării pe piaţă să fie acordată la timp, a mai menţionat oficialul austriac.

Contractul cu AstraZeneca este primul semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.
Citeşte întreaga ştire:https://www.wall-street.ro/articol/International/260110/coronavirus-austria-spera-sa-inceapa-vaccinarea-in-luna-ianuarie.html#gref