Fermier român în Germania: Aici numai vacile cu peste 11.000 litri de lapte încasează subvenție completă!
Modul în care se acordă subvențiile în zootehnie continuă să îi nemulțumească pe fermierii români. Numeroase voci vorbesc de performanța animalelor ca o condiție ce trebuie introdusă ca prag de eligibilitate pentru subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Crescătorii caută răspunsuri și idei chiar în afara țării, considerând că unele modele de plată a subvențiilor pot fi luate în cosiderare și adaptate și pentru România odată cu introducerea noii Politici Agricole Comune.
Una dintre modelele de plată pentru crescătorii de vaci a fost expusă de către Constantin Dincă într-o discuție a fermierilor pe grupurile de Facebook. Stabilit în Germania de mai mulți ani, Dincă lucrează la o fermă cu 412 capete de vaci de lapte și a povestit cum se acordă subvențiile în funcție de producția unui animal pe an sau lactație.
”Cea mai bună subvenție aici se dă pe producție: dacă ai vaci sub 11.000 de litri iei mai puțini bani adică 107 euro pe cap de vacă, dacă ai peste 11.100 iei pe cap de vacă 145 de euro, plus subvenția la motorina 24 de cenți la litru. Astfel statul te impige de la spate să faci performanță pentru bani! Îmi este rușine să spun că vaci de 9.500 litri pleacă la abator ca reforme. Ai performanță, ești plătit, nu ai, nu ești plătit! O dată pe lună vine Milkcontrolle și seara și dimineața la muls pentru a verifică dacă corespund datele din calculator cu realitate. Ar fi multe de spus dar din păcate pentru România astea sunt SF”, a spus Constantin Dincă.
În prezent, în România, sprijinul cuplat pentru bovine nu este condiționat de productivitatea animalelor, ci de originea acestora. În cazul vacilor de lapte, numai animalele în scrise în Registrul Genealogic încasează această plată, în limita a 250 de capete pe fermă.
Iată care sunt oficial sumele pe care le primesc crescătorii de vaci în 2019:
-Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) categoria taurine din rasa de carne și metișii acestora: 237,4446 de euro pe cap de animal. Plafonul aprobat pentru anul 2019 este de 12.610.000 de euro. Banii se vor plăti pentru 53.065 de animale;
-Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) categoria vaci de lapte: 379,7155 de euro pe cap de animal. Plafonul aprobat pentru anul 2019 este de 94.999.500 de euro. Banii se vor plăti pentru 250.186 de animale;
Plățile se fac în lei la un curs de schimb de 4,7496 lei pentru un euro.
În afară de SCZ, crescătorii beneficiază de Ajutorul Național Tranzitoriu, subvenție ce se va achita din bugetul național pe anul viitor. Pentru ANT, cuantumurile plăților nu a fost încă stabilit.
Citeşte întreaga ştire:https://agrointel.ro/128491/plata-subventie-vaci-germania/