Franţa, a doua economie a Europei, intră în a doua recesiune de la începutul pandemiei. Între timp, T2/2021 a început într-o notă slabă, cu un declin al cheltuielilor de consum de peste 8%

Monede

Agenţia de statistică a Franţei – Insee – a actualizat datele cu privire la performanţa produsului intern brut (PIB) din primele trei luni ale anului, a doua economie a Europei intrând în recesiune pentru a doua oară în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Bloomberg.

PIB-ul a scăzut cu 0,1% în T1/2021 în condiţiile în care sectorul construcţiilor a performant mult mai slab decât se preconizase iniţial. Insee anunţase lunile trecute o creştere de 0,4% pentru perioada ianuarie-martie.

Un alt raport al instituţiei arată că luna aprilie a început cu un declin al cheltuielilor de consum de 8,3% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care economiştii estimau o scădere de aproxiamtiv 4%.
Între timp, restricţiile impuse de criza sanitară în Franţa continuă să dispară. Ministrul de finanţe Bruno Le Maire a estimat zilele trecute o creştere economică de 5% în 2021 şi a declarat că, deşi criza începe „să rămână urma noastră, trebuie să rămânem vigilenţi”, conform Reuters.

Insee a mai spus că performanţa PIB-ului de anul trecut (minus 8%) a reuşit să depăşească aşteptările analiştilor de 8,2%. Agenţia de statistică a confirmat că deficitul public a ajuns în 2020 la 9,2% din PIB.
Citeşte întreaga ştire: https://www.zf.ro/business-international/franta-a-doua-economie-a-europei-intra-in-a-doua-recesiune-de-la-20105915