„Franţa este prezentă în România pentru a evita o extindere a războiului”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decolat în această după amiază cu destinaţia Constanţa, România. Liderul de la Elysee va ajunge în jurul orei 19:00 pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, unde va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Apoi va avea o întâlnire privată cu militarii francezi staţionaţi la baza din judeţul Constanţa. Vizita în România e doar începutul turneului est european al preşedintelui francez, informează Digi24.

Emmanuel Macron, înainte de plecare: „În această seară voi fi în România, pentru a-i susţine în numele vostru (al cetăţenilor francezi – n.red.) pe soldaţii noştri, desfăsuraţi acolo de mai multe luni. Este angajamentul pe care l-am luat.

Franţa este prezentă acolo de mai multe luni, mobilizată în cadrul NATO, pentru a proteja frontiera noastră comună, în estul Uniunii Europene şi pentru a evita o extindere a războiului aflat acum în desfăşurare în Ucraina.

Este un moment istoric, trăim vremuri istorice. Războiul din Ucraina are efecte pe care Franţa a făcut tot ce a putut ca să le evite, împreună cu restul Europei ne-am angajat să stăvilim haosul. Haos geopolitic, având pentru prima oară un război de o asemenea amploare pe continentul nostru, implicând o putere nucleară. Haos economic, prin perturbarea economiei mondiale şi pericolul unei crize alimentare în sudul şi estul Mediteranei”.

Premierul Nicolae Ciucă îl întâmpină astăzi, la ora 19:00, pe preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine astăzi în România. El va merge la Baza militară Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, acolo unde se află militarii francezi care pregătesc Grupul de Luptă NATO din România. Mâine va ajunge acolo şi preşedintele României.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei, direct afectat de invazia Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi mâine pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale şi se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din ţara noastră şi de a participa cu trupe la acesta, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Citiți mai mult:https://www.bursa.ro/emmanuel-macron-franta-este-prezenta-in-romania-pentru-a-evita-o-extindere-a-razboiului-25727641