Guvernul olandez declară criză de apă din cauza secetei. Cetățenii, îndemnați să facă economii.

Ca urmare a valurilor de căldură și secetei care s-au abătut peste Europa și au afectat Olanda, autoritățile au declarat criză de apă și îndeamnă cetățenii să economisească apa. De asemenea, în unele regiuni ale țării, oamenilor li se cere să nu folosească apa pentru irigații.
Guvernul olandez a declarat miercuri o penurie de apă, ca urmare a unei veri neobișnuit de secetoase și a faptului că nu se prevăd ploi pentru următoarele două săptămâni.

Luna trecută, valuri de căldură brutale au afectat mari părți ale Europei și Statelor Unite, ceea ce a determinat apeluri pentru intensificarea eforturilor de combatere a încălzirii globale, despre care oamenii de știință spun că face ca perioadele de vreme extrem de caldă să fie mai frecvente și mai mortale.

Seceta pune probleme serioase
Având în vedere că două treimi din populația Olandei trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută în Olanda, ducând la înnămolirea râurilor și la îngreunarea traficului de apă.

O altă problemă apare din cauza uscării digurilor – multe dintre ele au nevoie de greutatea apei însăși pentru a rămâne rezistente.

„De câteva săptămâni vedem că se usucă pământul în Țările de Jos din cauza evaporării din propria țară și a debitelor foarte scăzute ale râurilor din străinătate”, a declarat Michele Blom de la agenția pentru lucrări publice și gestionarea apei din țară, desemnată să supravegheze un grup de lucru pentru secetă, potrivit Reuters.

În acest moment, barjele de pe Rinul inferior, o rută importantă pentru transportul cărbunelui din Rotterdam în interiorul țării și către oțelăriile și producătorii de energie din Germania, funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.

Olandezii îndemnați să economisească apa.
Ministerul olandez al Infrastructurii și Transporturilor a declarat că, începând de marți, la Lobith, orașul din estul țării unde Rinul intră în Olanda, nivelul apei este „excepțional de scăzut pentru această perioadă a anului”.

Nivelurile erau mai bune în Maas, cunoscut și sub numele de Meuse, care curge din Franța în Olanda.

IJselmeer, un mare lac artificial de apă dulce din nordul țării, care a fost sculptat în Marea Nordului în secolul al XX-lea, este rezonabil de plin și poate furniza apă provinciei Groningen.

Cu toate acestea, nivelul apelor subterane este în scădere mai ales în sud. Apa potabilă nu este afectată, dar autoritățile fac apel la populație să economisească apa, iar provinciile sudice Zeeland și Limburg le cer oamenilor să nu folosească apa de suprafață pentru irigații – o măsură care afectează fermierii.
Citiți mai mult:https://www.capital.ro/guvernul-olandez-declara-criza-de-apa-din-cauza-secetei-cetatenii-indemnati-sa-faca-economii.html