„Întoarceți-vă acasă!” Cei patru muncitori români din Belgia, scoși în stradă cu bagajele, în ploaie: „După ce primim banii promiși, plecăm”

Situația a patru muncitori români din construcții aflați inițial într-un apartament din Deurne, Belgia, pare să meargă din rău în mai rău. După ce gazul și electricitatea au fost întrerupte săptămâna trecută, aceștia au fost evacuați din clădire marți după-amiază de către unul dintre presupușii lor angajatori.
Atmosfera din Gijsbrecht van Deurnelaan, Antwerpen din Belgia, nu putea fi mai sumbră marți după-amiază. Învinși, muncitorul român Ciprian și cei trei colegi ai săi stau în ploaie cu bagajele. Fără adăpost, cu patru zile înainte de Crăciun, nu au idee unde să meargă. Din declarațiile lor, ei nu au văzut niciodată vreun ban din salariile promise de angajatorul lor.

În timp ce își spun povestea, T., unul dintre acești angajatori, coboară cu încă câteva valize, deși neagă că românii au lucrat vreodată pentru el. „Întoarceți-vă acasă”, strigă el la muncitorii români. „Nu mai ai nicio treabă aici”. Urmează o discuție în grădina din față a chioșcului de ziare de la parter.
Ciprian arată o rană la cap care ar fi rezultatul unei lovituri pe care T. tocmai i-a dat-o. „Nu știu nimic despre asta”, spune T. „Poate că doar s-a zgâriat”.

Între timp, un coleg cu T. închide ușa din față: „Dacă mai veniți aici, încălcați legea”. „Unde naiba sunt polițiștii?”, se plânge Ciprian. „De îndată ce primim banii promiși, plecăm acasă”, adaugă muncitorul român.
Potrivit românilor, firma de construcții a lui T. le mai datorează bani, dar acesta continuă să nege că au lucrat vreodată pentru el. „Au primit 7.000 de euro”, susține el. La întrebarea de unde știe acest lucru și de la cine au primit, deoarece nu au lucrat pentru el, nu există un răspuns clar.
După plecarea lui T. și a colegului său, românii rămân pe drumuri. Conform muncitorilor, abia mănâncă de câteva zile întregi. „Pentru că am tot insistat asupra plății, ne-a plătit parțial în țigări”, susțin românii.

Muncitorii români au mers luni la poliție pentru a lămuri problema. Însă, marți, nu s-a rezolvat nimic, doar să li se întocmească un alt proces verbal. Spre seară, polițiștii din Anvers au sosit la fața locului la instrucțiunile parchetului de a sigila clădirea. Românii sunt acum în așteptarea unor investigații suplimentare. Procurorul Muncii va lua o decizie în acest sens astăzi.
Citește mai mult:https://www.stiridiaspora.ro/intoarceti-va-acasa-cei-patru-muncitori-romani-din-belgia-scosi-in-strada-cu-bagajele-in-ploaie-dupa-ce-primim-banii-promisi-plecam_500245.html