Liz Truss avertizează: Putin „extrem de probabil” să invadeze Ucraina, dar Londra continuă să fie paradisul oligarhilor ruși

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat miercuri că o invazie totală a Ucrainei de către Rusia este „extrem de probabilă.” După recunoașterea de către Moscova a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, scenariul unui atac asupra Kievului pare inevitabil, susține oficialul britanic. Însă, în timp ce Londra promite sancțiuni „fără precedent” împotriva Rusiei, rămân numeroase întrebări despre dublul standard al Regatului Unit, care continuă să fie un refugiu financiar pentru oligarhii apropiați de Kremlin.

Putin și planurile de invazie

Liz Truss a vorbit pentru Sky News, subliniind că „este extrem de probabil” ca Vladimir Putin să își ducă planul de invazie până la capăt. Mai mult, ea a avertizat că Regatul Unit este pregătit să impună sancțiuni suplimentare, în cazul unei escaladări. Totuși, în timp ce cuvintele ei par ferme, realitatea arată o poziție mai degrabă fragilă.

Sancțiuni anunțate cu mare fast, dar cu impact limitat

Marți, guvernul britanic a anunțat sancțiuni împotriva a trei oligarhi apropiați Kremlinului și a cinci bănci rusești, printre care Rossia și Promsviazbank, care joacă un rol central în finanțarea industriei de apărare a Rusiei. Truss a descris acest regim de sancțiuni drept „cel mai dur impus vreodată Rusiei” de către Marea Britanie, promițând să „facă regimul lui Putin să sufere.”

Cu toate acestea, efectele reale ale acestor măsuri sunt discutabile. În timp ce Londra pretinde că atacă „nervul economic” al Rusiei, fluxurile financiare provenite din banii oligarhilor ruși continuă să găsească un refugiu confortabil în capitala britanică.

Londra, un refugiu al oligarhilor ruși

De ani de zile, Regatul Unit a fost acuzat că închide ochii la originea dubioasă a fondurilor rusești care inundă piața imobiliară și sectorul financiar din Londra. În timp ce Liz Truss anunță sancțiuni zgomotoase, criticii nu ezită să scoată în evidență faptul că Londra a fost și rămâne un paradis pentru elitele financiare rusești.

Sancțiunile „dure” împotriva unor oligarhi par mai degrabă o mișcare de PR decât o lovitură reală. Blocarea activelor și interzicerea accesului pe teritoriul britanic pentru câțiva apropiați ai Kremlinului este un gest simbolic, dar impactul asupra regimului Putin rămâne marginal.

Sancțiuni coordonate cu „aliații internaționali”

Truss a precizat că noile sancțiuni vor fi aplicate în coordonare cu aliații occidentali, sugerând o strategie comună pentru a izola economic Rusia. Însă, până acum, măsurile adoptate nu au fost suficiente pentru a-l descuraja pe Putin, iar criticii avertizează că mai multe sancțiuni sunt necesare, mai ales în domeniul energetic, unde Europa rămâne vulnerabilă.

Dublul standard al Regatului Unit

În timp ce guvernul britanic încearcă să proiecteze o imagine de forță, realitatea arată o politică externă incoerentă. Deși Londra condamnă acțiunile Rusiei, nu pare dispusă să renunțe la avantajele economice oferite de investițiile rusești. Criticii acuză guvernul britanic de ipocrizie, subliniind că nu a reușit să reglementeze fluxurile financiare dubioase care alimentează economia britanică de ani de zile.

Concluzie: sancțiuni zgomotoase, rezultate incerte

Retorica agresivă a lui Liz Truss poate suna bine la televiziuni, dar măsurile anunțate rămân mai mult un spectacol decât o strategie reală. Regatul Unit se confruntă cu o dilemă serioasă: poate să condamne Rusia și să lovească în Putin fără să-și afecteze propriile interese economice? Până acum, răspunsul pare să fie unul negativ.

În timp ce Londra își asumă un rol de lider în răspunsul occidental la criza din Ucraina, adevărata întrebare este cât de mult sunt britanicii dispuși să renunțe la profit pentru a apăra principiile democratice pe care pretind că le susțin. Deocamdată, sancțiunile par să fie mai degrabă o lovitură de imagine decât o lovitură reală pentru regimul lui Putin.