Macron: Franța va ajuta România să asigure tranzitul cerealelor din Ucraina

Președintele francez a declarat că va ajuta țara noastră în ceea ce privește tranzitul cerealelor blocate din Ucraina. Emmanuel Macron a precizat că portul Odesa ar trebui folosit ca punct de ieșire al cerealelor ucrainene.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, transmite AFP.

Portul Odesa va fi folosit pentru exportul de cereale.
„Vom continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei, împreună cu secretarul general al ONU „pentru a folosi portul Odesa ca port de ieşire pentru cerealele (porumb, grâu…) care sunt blocate”, a explicat preşedintele francez pentru postul privat de televiziune TF1.
Dar „pentru că Rusia refuză”,”lucrăm la o altă cale, care să treacă prin România”, Odesa aflându-se la doar „câţiva zeci de kilometri” de graniţa româno-ucraineană. Acest lucru ar permite „să se poată avea acces în special la Dunăre şi la căile ferate” pentru a transporta aceste cereale pe pieţele internaţionale, potrivit acestuia.

România, unde preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat în vizită marţi şi miercuri înainte de a pleca la Kiev, este „în plin proces de a face investiţiile” necesare pentru „a crea un fel de punct de legătură”, de la care „putem mult mai puternic, mai rapid şi mai masiv exporta aceste cereale decât o facem astăzi”. Franţa „o va ajuta cu experţii noştri, soldaţii noştri, companiile noastre”, a adăugat Macron.
Citiți mai mult:https://www.capital.ro/macron-franta-va-ajuta-romania-sa-asigure-tranzitul-cerealelor-din-ucraina.html