Măsurile luate în Aeroportul Cluj după ce mii de oameni au așteptat înghesuiți
Ministerul Transporturilor a anunţat, vineri, că va elabora o procedură pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care trebuie să plece către alte ţări.
”Având în vedere ultimele evenimente petrecute în cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor sunt realizate verificări privind o serie de aspecte care intră în aria de competenţă a structurilor din subordinea Ministerului. Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din judeţele de domiciliu ale cetăţeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.
De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus să fie elaborat un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte ţări.
”Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri motiv pentru care au fost cooptaţi în acest demers reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetăţenilor care nu trebuie expuşi niciunui risc de infectare, precum şi în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.
Potrivit sursei citate, până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflaţi pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinaţii.
Derogări speciale pentru decolări
Ultima ordonanţa militară emisă joi seară de Guvern a dat peste cap mai multe zboruri. Câteva sute de muncitori români ar fi trebuit să plece spre Germania şi Spania, având programate zboruri pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.
Aeronavele au avut nevoie de derogări speciale pentru a putea decola.
Opt curse aeriene au fost programate vineri pentru decolare de pe Aeroportul Otopeni, trei dintre acestea pentru transportul lucrătorilor români în Germania, potrivit purtătorului de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache.
Este vorba despre curse către Madrid, Barcelona, Atena, Stockholm, Malmo, Hamburg, Nurenberg şi Dusseldorf.
“Cele de Atena, Stockholm şi Malmo sunt curse regulate. Barcelona şi Madrid sunt curse speciale charter pentru repatriere, iar Hamburg, Nurenberg, Dusseldorf – chartere cu lucrători”, a precizat, pentru Agerpres, Valentin Iordache.
Cursele pentru Madrid, Barcelona şi Stockholm au decolat deja.
Conform Ordonanţei militare nr 8, din 9 aprilie, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.
Măsura prevăzută nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.
Totodată, sunt permise zborurile efectuate de toţi transportatorii aerieni deţinători de licenţă de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de origine şi de destinaţie.
Măsuri speciale la Cluj
La aeroportul din Cluj s-au luat măsuri după situaţia de ieri, când aproape 1.800 de oameni au aşteptat înghesuiţi să se îmbarce în 12 avioane care-i duceau la muncile agricole, în Germania.
Şi vineri sunt programate 6 curse, care au primit în urmă cu o oră acordul de zbor de la autoritatea aeronautică. 800 de oameni urmează să plece, iar unii dintre ei au sosit deja la aeroport. De această dată, însă, aşteaptă la distanţă unul de altul, aşezaţi pe bagaje şi supravegheaţi de o mulţime de jandarmi şi poliţişti de frontieră.
Românii care pleacă se declară mulţumiţi: spun că vor câştiga între 1.500 şi 2.000 de euro pe lună şi vor avea asigurare medicală într-un stat unde sistemul de sănătate este mai bine pus la punct decât la noi.
Citeşte întreaga ştire:https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/masurile-luate-in-aeroportul-cluj-dupa-ce-mii-de-oameni-au-asteptat-inghesuiti.html