Mii de sclavi români în Italia, Guvernul face help desk la Iași.

Scandalul celor 7.000 de sclave românce din Sicilia continuă cu vizitele reprezentanților Guvernului în Italia. Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D. România) a oferit autorităților române date despre sclavia din Sicilia și din alte zone ale Italiei încă din 2014, dar statul român nu a finanțat proiectul de sindicalizare care i-ar fi putut proteja pe conaționalii noștri. Nici acum nu se face ceva concret, ci doar se poartă discuții în Parlament, iar ministrul pentru Diaspora face o vizită la consulatul României.
„Circa 60.000 de români vin la muncă în sezonul agricol, iar mulți mor în Italia și nici măcar nu are cine să le plătească repatrierea celor decedați. Sunt mii de femei bătute și violate care ajung la spital” – Carmen Luminița Andrei, președinte C.A.P.I.M.E.D. România.
Ministrul Muncii precizează că nu este responsabil pentru situația de acolo, pentru că autoritățile române nu au mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia. “Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Numai că, în general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice”, precizează Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
În Italia sunt înregistrați legal 1,5 milioane de români, dar datele neoficiale arată că numărul real este de circa 2,5 milioane. Munca la negru îi expune la abuzuri extrem de grave, iar discriminarea îi transformă frecvent în victime.
Citiți mai mult:https://www.rfi.ro/presa-romaneasca-93749-sclavi-romani-italia-guvern-help-desk-iasi-jurnalul-national