Milano: Conferință pe tema drepturilor lucrătorilor români în Italia organizată de Asociația Maya

Asociația română APS MAYA din Italia, cu patronajul Primariei din Milano, a organizat sâmbătă, 11 ianuarie, în sala Guido Galli a Primăriei din Milano, o conferință pe tema drepturilor fundamentale ale muncitorilor și a accidentelor de muncă. „Suntem o punte de legătură între cetățenii români din Italia cu probleme la locul de muncă și specialiștii de care aceștia au nevoie în demersul lor de recuperare a drepturilor conform legislației italiene”, a precizat Ana Maria Ivan, președinta asociației Maya din Milano.

La eveniment au fost prezenți avocați italieni, reprezentanți ai Ambasadei României în Italia, atașatul pe probleme de muncă și sociale, Andrei Bogdan Sfârloagă, precum și Florin Pascu, consul la Milano, jurnaliști de la TVR Internațional și Rotalianul – Revista românului din Italia, români din Torino, Piacența și Milano. Serviciul fotografic și video a fost asigurat de Mihai Bursuc din Torino.

Evenimentul a fost deschis de cuvântul consilierei românce la Primăria din Milano și președintă a Comisiei Politicilor Sociale, Angela Vasile, care a subliniat necesitatea și importanța unității în comunitatea românească din Italia. „Trebuie să fim uniți, comunitatea românească este una divizată de aceea uneori nu prezentăm încredere în fața celorlalți.”
Diana de Marchi, președinta Comisiei pentru egalitate și drepturi civile din cadrul Primăriei din Milano a expus în discursul său problema îngrijitoarelor de bătrâni exploatate la locul de muncă și care nu își cunosc drepturile conform contractelor încheiate cu angajatorii. „Legislația muncii în acest sector trebuie mediatizată cât mai mult, făcută cunoscută atât femeilor care practică această activitate, cât și celor care le angajează”, a fost de părere Diana De Marchi.

Bogdan Andrei Sfârloagă, atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia, a transmis celor prezenți salutul ambasadorului George Bologan. Sfârloagă a reliefat importanța informării asupra drepturilor și îndatoririlor pe care românii le au în Italia și a confirmat că oriunde vor fi organizate evenimente dedicate acestor teme, autoritățile diplomatice vor fi prezente. „De doi, trei ani, am început să ne deplasăm în toată Italia și încercăm să transmitem oamenilor mesajul că este mai bine să prevenim, să evităm problemele la locul de muncă printr-o informație cât mai corectă și mai adecvată. (…) Oamenii trebuie să aibă curajul de a denunța autorităților italiene abuzurile și nedreptățile la locul de muncă, iar după ce au făcut o plângere la sindicat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, noi îi putem sprijini și ajuta.”

Avocații italieni au prezentat auditoriului principalele drepturi conform legislației muncii în Italia și au punctat în mod deosebit importanța denunțării oricărei nedreptăți suferite la locul de muncă. De asemenea, s-a discutat despre discriminarea la locul de muncă și dreptul la pensie în Italia al lucrătorilor străini.

În încheierea evenimentului au avut loc discuții libere între românii din sală și specialiștii prezenți. „Sperăm că informatiile obtinute în urma acestui eveniment vă vor fi utile și le veți putea folosi cu succes în fiecare zi”, a subliniat președinta asociației Maya, Ana Maria Ivan.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rotalianul.com/milano-conferinta-pe-tema-drepturilor-lucratorilor-rom/