Norvegia va furniza Europei volume sporite de gaze naturale, în contextul în care Rusia îşi reduce livrările.

Uniunea Europeană şi Norvegia au convenit joi, 23 iunie, să coopereze în vederea furnizării către UE a unei cantităţi mai mari de gaze naturale de la cel mai mare producător din Europa de Vest, a anunţat Ministerul norvegian al Petrolului şi Energiei, citat de Reuters.

„Părţile au convenit să-şi intensifice colaborarea menită a majora livrările de gaze norvegiene atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, se afirmă în comunicatul ministerului.

Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis ‘alertă timpurie’ privind aprovizionarea cu gaze – primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.

Norvegia şi Comisia Europeană ‘îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung’, se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

‘Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană’, se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa şi anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi. Această cantitate este echivalent cu 100 Twh, ceea ce înseamnă că întreaga producţie suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE.

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.
Citiți mai mult:https://www.radioresita.ro/international-2/norvegia-va-furniza-europei-volume-sporite-de-gaze-naturale-in-contextul-in-care-rusia-isi-reduce-livrarile