Oamenii din cel mai bogat oraș al Italiei rămân fără bani și devin clienții caselor de amanet. „Vedem ceasuri Rolex și coliere Cartier”

Capitala financiară și a modei din Italia, Milano este unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Dar a fost greu lovit economic de primul val al pandemiei, iar acum se confruntă cu o creștere a sărăciei, relatează The Independent.
Aproximativ 5,5 milioane de oameni au ajuns sub pragul sărăciei în Italia, anul acesta, ridicând numărul total al celor care trăiesc în lipsuri la 14 milioane. Adică aproape unul din patru italieni.

Confruntat cu cel de-al doilea val al pandemiei, cel mai bogat oraș din Italia se străduiește să rămână pe linia de plutire, dar mulți oameni suferă de sărăcie și aici.

Roberto este unul dintre aceștia. Divorțul, fiul de 26 de ani care a rămas șomer și închiderea afacerii din cauza pandemiei i-au stors economiile și aproape l-au lăsat pe drumuri. Acum este voluntar – și beneficiar – al unei asociații care oferă mâncare oamenilor săraci. De la guvern nu primește niciun ajutor.

Valerio Ferrandi este coordonator al distribuției de mâncare pentru Brigăzile Solidarității. A fondat organizația în 8 martie, când Italia a intrat pentru prima dată în stare de urgență, pentru că a prevăzut criza economică ce avea să urmeze.

„Ajutorul reciproc este singurul antidot pentru acest virus. Statul e fragil și se prăbușește sub greutatea pandemiei. Nu oferim doar mâncare, ci reconstruim comunitatea”, spune el.

Autoritățile locale din Milano au alocat luna trecută ajutoare sociale în valoare de 700.000 de euro pentru alimente și cheltuieli utilitare. Municipalitatea a primit 36.000 de cereri de ajutor pentru mâncare. A aprobat 15.800, la care s-au adăugat apoi încă 5.400. Ceilalți nu îndeplineau criteriile.

Șeful departamentului pentru asistență socială, Gabriele Rabaiotti, spune că mulți nu sunt prinși în aceste ajutoare.

„Mă tem că nu am văzut încă adevărata amploare a pandemiei, pentru că mulți nu intră în schema de ajutor social și alții își cheltuiesc încă economiile”, spune el.

Italienii care au rămas fără bani recurg la casele de amanet pentru a-și cumpăra cele de strictă necesitate. Giuseppe Gentile, directorul rețelei de amanet ProntoPegno, estimează o creștere cu 30% a bunurilor amanetate în Milano, comparativ cu anul trecut.

„Vedem obiecte cu o valoare mai mare decât în alte orașe – ceasuri Rolex, coliere Cartier. Asta arată că și oamenii bogați au probleme cu banii”, a spus el.
Citeşte întreaga ştire:https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/oamenii-din-cel-mai-bogat-oras-al-italiei-raman-fara-bani-si-devin-clientii-caselor-de-amanet-vedem-ceasuri-rolex-si-coliere-cartier-1413357