Piaţa ieşeană a muncii, în cădere liberă

* doar 349 locuri de muncă vacante în această săptămână, la o treime faţă de nivelul din vară * singura zonă în care se mai mişcă ceva e turismul * aici e nevoie de bucătari şi de ajutori de bucătar * creştere uşoară la nivel de UE, unde olandezii sunt în căutare de lucrători la serele de flori

Angajatorii, oameni cu stare, sunt cu gândul la Sărbători, iar datele arată clar că în această perioadă nu-s deloc interesaţi să ofere noi locuri de muncă. În acest context, necesarul de lucrători, aşa cum este el listat la AJOFM Iaşi, indică un număr total de 349. Scădere apreciabilă faţă de săptămâna trecută, când erau 409. Iar dacă ne raportăm la situaţia din vară, refluxul de pe piaţa muncii e chiar unul spectaculos. Atunci erau vacantate peste 1.000 locuri de muncă.

Singura zonă în care se mai mişcă ceva rămâne, aşa cum era şi de aşteptat, turismul. Sunt disponibile şase posturi de bucătar, tot şase de ajutor bucătar, se mai caută barmani, ospătari, cameriste, cofetari, patiseri, pizzeri şi recepţioneri hotel.

Necalificaţii, care până foarte recent, găseau cel mai uşor de lucru, au început să întâmpine şi ei dificultăţi. Ceva posturi de femeie de serviciu, paznic, îngrijitor clădiri, lucrător salubrizare, ambalator manual şi cam atât.

Evident, nimic în agricultură şi silvicultură, nu-i sezon. Cum nu e nici în domeniul construcţiilor, dar aici oferta e rezonabilă pentru anotimpul în care ne aflăm. Se angajează electricieni, fierar-betonişti, instalatori (tehnico-sanitare şi de gaze, reţele termice şi sanitare, şofer automacaragiu, zidari). În total, 101 posturi vacante.

Contractare puternică a cererii de forţă de muncă în industrie: doar 37 locuri libere, faţă de 53 câte erau în intervalul precedent. Electricieni (echipamente electrice şi energetice, întreţinere şi reparaţii), lăcătuş confecţii metalice, lăcătuş-mecanici, mecanici auto şi de utilaj, strungar universal, sudori de toate tipurile.

Ca job inedit, cel de montator-reglor şi depanator de ascensoare.

Pentru absolvenţii de învăţământ superior, oferta rămâne cam aceeaşi. Un administrator de societate comercială, un asistent director, un asistent farmacist, un economist, un farmacist, câţiva ingineri (CCIA, mecanic, sistem informatic), un referent financiar-contabil şi un post de specialist marketing

Tractorist în Olanda, pentru 10 euro pe oră

La nivelul Uniunii Europene, ofertele venite prin sistemul EURES cunosc un uşor reviriment, iar acesta se datorează reapariţiei necesarului de mână de lucru din Olanda. E nevoie de 27 lucrători în serele de flori, dispuşi să stea acolo minim 6 luni şi să meargă la serviciu cu bicileta. Tot în această ţară este vacantat un post de tractorist, salarizat cu 10,05 euro brut pe oră.

În rest, acelaşi tablou ca acum şapte zile. Spania rămâne cu o ofertă generoasă decât săptămâna trecută şi conduce în clasament cu 242 posturi disponibile. În afara celor 200 de culegători de fructe roşii, mai e nevoie de 30 analişti relaţii clienţi (trebuie să vorbească fluent germana şi engleza), ceva faianţari şi măcelari.

Se mai angajează: cameriste în Germania, electricieni, instalatori şi sudori în Malta, mecanici, tinichigii şi vopsitori auto în Franţa şi Norvegia. Marcel FLUERARU

Citeşte întreaga ştire:https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/piata-ieseana-a-muncii-in-cadere-libera–217474379.html