„Războiul consulatelor” dintre China și SUA escaladează. Chinezii răspund cu închiderea consulatului american de la Chengdu

Represaliile Chinei pentru închiderea consulatului din Houston de către autoritățile americane nu au întârziat să apară. Vineri, chinezii au ordonat închiderea consulatului SUA de la Chengdu, accentuând tensiunile deja existente între cele două superputeri, relatează CNN.

Un comunicat din partea ministerului chinez de Externe arată că diplomații americani din China au fost notificați vineri dimineață că licența pentru consulatul SUA din Chengdu va fi revocată. Consulatul a primit ordinul de a își înceta toate activitățile. China avertizase anterior că va acționa în consecință după închiderea consulatului de la Houston.

„Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”, mai adaugă reprezentanții ministerului chinez care spun că decizia vine ca răspuns la închiderea consulatului Chinei de la Houston în urmă cu câteva zile. Chinezii spun că decizia americanilor „a încălcat serios legea internațional și regulile de bază ale relațiilor internaționale”.

„Situația actuală dintre China și SUA este una pe care China nu vrea să o vadă, dar întreaga responsabilitate aparține Statelor Unite. Îndemnăm din nou autoritățile americane să revină asupra deciziei eronate pentru a crea condițiile revenirii la o relație bilaterală normală”.

Chengdu este capitala provinciei chineze Sichuan din sud-vestul Chinei, un important centru diplomatic pentru SUA care acoperă o mare parte a țării, inclusiv Zona Autonomă a Tibetului. Unii observatori au sugerat că Beijingul ar putea să decidă închiderea consulatului din Wuhan, aflat în legătură informală cu cel chinezi din Houston și cel mai recent consulat american deschis în China.

Diplomații americani nu mai lucrează de acolo deja de câteva luni din cauza pandemiei de coronavirus, fiind evacuați la începutul anului. Acest lucru înseamnă că cele două consulate majore ale SUA în China au fost scoase din joc, în timp ce cel al Chinei din SUA încă mai are câteva ore de funcționare, conform ordinului de închidere în 72 de ore dat marți.

Președintele SUA a sugerat că ar putea începe închiderea mai multor consulate chineze de pe teritoriul SUA, în timp ce alți oficiali și FBI-ul făcând legături între consulate și spioni chinezi ascunși în interiorul lor – procurorii federali încearcă, în acest moment, să dea de urma unei cercetătoare chineze despre care cred că este ascunsă de Beijing în consulatul de la San Francisco.

Relaţia SUA-China s-a deteriorat rapid în acest an din cauza unui cumul de probleme, care merg de la pandemia noului coronavirus şi echipamentele de telecomunicaţii Huawei până la revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra Hong Kong.
Citeşte întreaga ştire:https://www.digi24.ro/stiri/externe/razboiul-consulatelor-dintre-china-si-sua-escaladeaza-chinezii-raspund-cu-inchiderea-consulatului-american-de-la-chengdu-1342693