Români ținuți fără buletine într-un abator Tönnies din Germania, obligați să lucreze 12 ore pe zi.

Administratorul le spune muncitorilor că legea germană îi obligă, pe perioada pandemiei, să lucreze 12 ore pe zi. În realitate, legea muncii s-a schimbat pe perioada pandemiei în Germania, astfel încât să se poată munci mai mult, dar fără a se depăși de 60 de ore pe săptămână. Durata aceasta poate fi depășită ”doar în situații excepționale”. Buletinele reținute au ajuns o problemă la muncitorii români. Mai mulți brașoveni care muncescîn Germania reclamă că li s-au luat buletinele. Întrebat de Libertatea, administratorul Sorin Tărâță a spus că buletinele se iau pentru a se face actele necesare pentru munca în Germania și că acest proces durează mai mult de 7 zile în perioada pandemiei. A promis că revine cu detalii, dar nu a mai răspuns la telefon. Ulterior, ziarul a fost contact de către Angela Horga, angajată Tönnies care se ocupă de integrarea românilor la firmele Tönnies.

”Buletinele se iau când vin oamenii, pentru că un șef de echipă merge și îi înregistrează la primărie. (…) Din păcate, acum cu pandemia, durează mai mult, pentru că nu se poate merge la primărie și se lucrează doar online”, a spus Horga.

Legat de timpul de muncă, aceasta spune că firma Agriserv nu își asumă declarațiile administratorului, care a spus că în pandemie se lucrează mai mult.
”Aici cred că a fost o ceartă între domnul Tărâță și oamenii respectivi, nu e legal să se lucreze 12 ore. Dar sunt zile în care sunt rugați să rămână peste program, dar asta este totul plătit”, spune Horga. ”Din câte am înțeles de la domnul care are firma Agriserv, domnul Tărâță a vorbit pe propria lui răspundere aici. Cred că o să desfacă contractul de muncă cu dânsul, pentru că nu e normal ce a vorbit în videoclipul respectiv. Nu e nici o lege și nu se muncește 12 ore pe zi”, adaugă Horga.
”Fiecare persoană care e angajată la noi la firmă lucrează 9 ore și 14 minute pe zi, depinde pe ce posturi sunt. Normal pauza durează o oră”, spune angajată Tönnies care se ocupă de integrarea românilor la firmele Tönnies. În videoclip, însă, nu doar administratorul spune că se lucrează 12 ore. E plângerea mai multor muncitori, confirmată de către Tărâță. ”Nu au fost obligați, nu există. Nu e nimeni obligat”, susține Horga pentru Libertatea.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/romani-tinuti-fara-buletine-abator-tonnies-germania-2991110