Primarii din România, dispuși să ajute aleșii locali din R. Moldova să dezvolte economic satele și orașele din stânga Prutului
Primarii din România și cei din R. Moldova intenționează să dezvolte mai multe proiecte comune de dezvoltare economică a satelor și orașelor din stânga Prutului.
În cadrul Conferinței Internaționale organizate astăzi la Chișinău de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația Orașelor din România (AOR) cu genericul „Dezvoltarea Locală Integrată și Creșterea Economică”, aleșii locali din România s-au arătat dispuși să-și ajute frații din R. Moldova ca să-și modernizeze localitățile pe care le conduc.
„Suntem aici pentru a împărtăși din experiența noastră și a învăța, la rândul nostru, din problemele Dvs. (…) În 2005, și noi am învățat despre toate de la colegii din Austria, din Germania… Acum, în 2018, considerăm că este rândul nostru să fim alături în demersul vostru de deschidere către UE”, a declarat în debutul Conferinței președintele AOR, Mădălin Teodosescu.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a amintit în discursul său despre decizia autorităților de la București care le oferă mână liberă primarilor din România să finanțeze direct proiecte locale din R. Moldova.
„România este un susținător important al parcursului european al R. Moldova, și politic, și sub aspectul asistenței financiare. Ca partener economic principal al R. Moldova, România este cointeresată într-o dezvoltare economică durabilă și competitivă, atât la nivel central, cât mai ales la nivel local în R. Moldova”, a declarat diplomatul român.
Menționăm că, până în prezent, localitățile din R. Moldova au încheiat peste 500 de acorduri de înfrățire cu localități din România, unele dintre ele beneficiind de proiecte generoase finanțate de frații de peste Prut, cum ar fi reparația și dotarea instituțiilor de învățământ sau biblioteci, proiecte de infrastructură etc.
Articol preluat de pe ziarulnational.md