Seceta ar putea da o lovitură fatală producţiei de rapiţă în Franţa

Suprafaţa cultivată cu rapiţă în Franţa ar putea scădea cu 30% până la 40% în 2021, din cauza condiţiilor secetoase care împiedică o mare parte a culturilor să încolţească, susţine Luc Lorin, directorul firmei de consultanţă Visio-Crop, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.
Potrivit lui Lorin, anul viitor suprafaţa cultivată cu rapiţă în Franţa ar putea să coboare sub pragul de un milion de hectare, ceea ce ar fi cel mai redus nivel din ultimele două decenii. După absenţa ploilor în ultimele săptămâni, un nou val de vreme extrem de călduroasă prognozat pentru săptămâna următoare va însemna o „lovitură fatală pentru rapiţă”, temperaturile la nord de râul Loire fiind prognozate să urce până la 34 de grade Celsius, spune Lorin. „Vremea asta nu este una de bun augur pentru rapiţa care a încolţit, dacă într-adevăr a încolţit”, subliniază analistul. Franţa şi Germania concurează pentru titlul de cel mai mare producător european de rapiţă, o cultură din care se produce ulei utilizat pentru gătit sau pentru producţia de biomotorină. Suprafaţa cultivată cu rapiţă în Germania ar urma să crească anul viitor deoarece condiţiile de aici au fost mai favorabile.
Potrivit meteorologului Etienne Kapikian de la Meteo-France, temperaturile din Franţa, care la mijlocul lunii septembrie sunt deja sunt peste media multianuală, ar putea să ajungă luni la un nivel record pentru această perioadă, în condiţiile în care în unele localităţi ar putea să se înregistreze chiar şi 37 de grade Celsius, cu 13-14 grade mai mult ca de obicei. Pe lângă vremea excepţional de caldă din septembrie nu există şanse pentru o îmbunătăţire a prognozelor privind precipitaţiile până la finele săptămânii viitoare, a adăugat şi meteorologul Francois Jobard.
Fermierii din Franţa, cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană, s-au confruntat cu fenomene meteo extreme în ultimul sezon, precum o iarnă lipsită de precipitaţii, una din cele mai călduroase primăveri înregistrate vreodată şi cea mai secetoasă lună iulie din ultimii 60 de ani. Toate aceste evoluţii au afectat culturile agricole, de la grâu şi până la struguri. De exemplu, în regiunea viticolă a Burgundiei, recoltatul strugurilor a început la data de 12 august, cel mai devreme în ultimii 600 de ani.
Citeşte întreaga ştire:https://www.economica.net/seceta-ar-putea-da-o-lovitura-fatala-productiei-de-rapita-in-franta_189820.html