Spania riscă să devină noul bolnav al Europei. Economia sa dependentă de turişti s-a dovedit a fi deosebit de vulnerabilă la ravagiile pandemiei.

BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 8: People wave Spain's National Flag as they march during a Spanish-nationalist protest against the Catalonia's illegitimate independence process in Barcelona, Spain on October 8, 2017. Albert Llop / Anadolu Agency

Acum, nu numai Italia, ci şi Spania riscă să devină un alt „bolnav al Europei, scrie ziarul american The Hill.

Spania nu doar că este printre cele mai mari victime ale COVID-19 din Europa de Vest.

Economia sa dependentă de turişti s-a dovedit a fi deosebit de vulnerabilă la ravagiile pandemiei.

Prinsă în cămaşa de forţă pe care o reprezintă euro, Spania stă probabil neputincioasă în calea unei noi crize a datoriilor suverane şi bancare.

Fragilitatea stabilităţii politice nu ajută nici ea. Ar fi o subestimare să spunem că în special Spania a fost lovită de pandemie.

Fiind printre primele ţări europene atinse de COVID-19, Spania a avut peste 358.000 de cazuri de infecţii raportate, cel mai mare număr din Europa de Vest.

Acum, un al doilea val de infecţii concentrat în Barcelona ameninţă să trimită ţara direct într-un al doilea blocaj, ceea ce va aduce prejudicii majore sectorului turistic atât de important.
Economia Spaniei este printre economiile europene care sunt cele mai vulnerabile la pandemie.

Sectorul turistic reprezintă 12% din economie. Mai mult, economia este dominată de întreprinderile mici şi mijlocii, ceea ce înseamnă că Spania are cea mai mare proporţie a locurilor de muncă din OCDE care necesită contact fizic sau apropiere de alte persoane.

Nu este de mirare atunci că în al doilea trimestru al acestui an Spania a suferit o scădere a economiei de 18,5% faţă de trimestrul anterior.

Aceasta este de departe cea mai slabă evoluţie economică din zona euro.

Odată cu apariţia a ceea ce pare a fi al doilea val, este probabil ca anul acesta economia spaniolă să se contracte cu cel puţin 14%, arată prognoza OCDE.

De asemenea, este foarte probabil ca şomajul să crească la 25% până la sfârşitul anului.
Citeşte întreaga ştire:https://www.zf.ro/business-travel/spania-risca-sa-devina-noul-bolnav-al-europei-economia-sa-dependenta-19511242