Studiu: Un medicament din Grecia Antică ar putea împiedica decesele cauzate de COVID-19 cu 50%

Un medicament antic grecesc derivat din planta de șofran ar putea îmbunătăți tratamentul persoanelor cu COVID-19 sever și ar putea reduce rata mortalității COVID cu până la 50%, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni în Jurnalul European de Medicină Internă.
Medicamentul, colchicina, datează de mii de ani în Egiptul antic, unde era cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare speciale. Este unul dintre puținele medicamente care au supraviețuit până în vremurile moderne. Cel mai recent, a fost folosit pentru a trata și a preveni inflamația cauzată de gută.

Prof. Ami Schattner a cercetat și analizat toți pacienții tratați în studii controlate ale acestui medicament antic în ultimii 20 de ani. El a descoperit că, printre utilizările și potențialele sale utilizări, colchicina pare eficientă și în tratarea COVID-19.

Până acum, au fost publicate patru studii pe aproximativ 6.000 de pacienți cu coronavirus cu privire la efectul colchicinei, a spus Schattner, fiecare arătând o „îmbunătățire semnificativă a indicilor de coronavirus sever și, cel mai important, a existat o scădere a mortalității cu aproximativ 50% în comparație cu cei care nu au fost tratați cu colchicină”.
Medicamentul este ieftin, este necesară o doză mică de jumătate de miligram pe zi și s-a dovedit deja că este sigur de utilizat, a spus ea, și astfel, colchicina devine „o descoperire importantă care ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea morbidității și mortalității multor pacienți”.

Medicamentul este, de asemenea, bine tolerat, a spus medicul. Singurele efecte secundare la unii pacienți pot fi accese de diaree; aproximativ 10% dintre pacienți întrerup utilizarea medicamentului din acest motiv.

Medicamentul a fost testat în tratamentul pandemiei de COVID-19 în întreaga lume, inclusiv în Canada, Grecia, Africa de Sud, Spania și Brazilia. Multe dintre teste au fost studii placebo, crescând probabilitatea lor de acuratețe.

„Rezultatele au fost impresionante”
Colchicina a fost menționată pentru prima dată într-un papirus egiptean antic datând din 1550 î.Hr., chiar înainte ca poporul evreu să părăsească Egiptul, conform poveștii biblice. Mai târziu, a fost folosit de medicii din Grecia antică, în perioada bizantină și apoi de medicii arabi în urmă cu mai bine de 1.000 de ani.

Cu aproximativ 50 de ani în urmă, utilizarea medicamentului pentru tratarea FMF a fost verificată de cercetătorii de la Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer și Hadassah, nu numai împotriva atacurilor asociate cu boala și prevenirea acestora, ci și pentru protecția împotriva unei complicații grave a FMF – amiloidoza, care afectează rinichii.

Mai recent, mai multe studii au început să-i demonstreze eficacitatea în tratamentul pericarditei acute și în prevenirea sindromului post-leziune cardiacă și a fibrilației atriale în urma intervențiilor chirurgicale cardiace.
„După cum se știe, pacienții care au avut un atac de cord au un risc semnificativ crescut de recidivă și accident vascular cerebral, iar aceștia sunt foarte mulți pacienți”, a spus Schattner. „Studiile din ultimii ani au descoperit că, datorită activității sale antiinflamatorii asupra straturilor aterosclerotice din artere, colchicina în doze mici zilnice este capabilă să protejeze eficient acești pacienți.

„Nivelul de protecție a fost până la punctul de a preveni aproximativ jumătate din evenimentele recurente, iar acest efect benefic impresionant a fost obținut și la pacienții care au suferit deja cateterism terapeutic și au urmat tratament preventiv optim cu aspirină și statine”, a adăugat el. „Aceasta este o veste importantă pentru un număr foarte mare de pacienți.”

Când poate începe să fie utilizat medicamentul pentru a ajuta pacienții cu COVID?
Sunt necesare studii suplimentare controlate pentru a confirma aceste rezultate preliminare, potrivit lui Schattner, care crede că rezultatele vor duce probabil la extinderea indicațiilor pentru colchicină în doză mică.

Medicul a afirmat că nu există niciun motiv pentru care medicamentul să nu poată începe să fie utilizat chiar acum.

„Chiar dacă datele inițiale despre efectul colchicinei asupra pacienților cu coronavirus sunt foarte promițătoare, mai mulți pacienți trebuie să participe la studii controlate”, a spus Schattner. „Dar asta nu m-ar împiedica să folosesc deja medicamentul la pacienții cu risc ridicat, pentru a le reduce șansele de a dezvolta o boală severă, potrivit The Jerusalem Post.

„Medicamentul este ieftin pentru pacienți și comunitate”, a continuat el. „Folosind-o la pacienții cu corona, nu avem nimic de pierdut și multe de câștigat.”
Citește întreaga știre:https://www.antena3.ro/coronavirus/medicament-grecia-antica-decese-cauzate-covid-623037.html