Tragedie în Alpii italieni | MAE: Românii dispăruţi sunt în viaţă

Un bloc de gheață uriaș s-a desprins duminică de pe ghețarul Marmolada, din Alpii din nordul Italiei, provocând o avalanșă puternică, care a ucis cel puţin șase persoane.
Informaţii de ultimă oră despre tragedia din Alpii italieni după prăbuşirea unui gheţar.

Conform unor surse guvernamentale, printre morţi se află şi români, după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni.

Operaţiunea de căutare continuă, dar pune în pericol si viaţa salvamontiştilor. Ulterior, Ministerul de Externe al României a anunţat că românii dispăruţi în staţiunea din Italia sunt în viaţă.
„În continuarea precizărilor de presă transmise astăzi cu privire la incidentul produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat, conform informațiilor de până în prezent, cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare.

MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444”, se arată în comunicatul MAE.
De asemenea, autoritățile italiene au identificat patru dintre cei șase morți. Trei dintre decedați sunt cetățeni italieni, iar al patrulea este de naționalitate cehă.
„Printre cei şase morţi, până acum au fost identificaţi patru. Trei cetăţeni italieni şi unul ceh. Doi dintre cetăţenii italieni sunt alpinişti profesionişti, care de 25 de ani mergeau pe munte şi merseseră în această zonă, de foarte multe ori. Celelalte trupuri nu au fost încă identificate. Vorbim despre un bărbat şi o femeie, dintre cei şase morţi. La faţa locului se fac căutări. Salvatorii caută victimele cu drone, dar şi cu câini, însă şansele lor de supravieţuire scad odată cu trecerea timpului.

Încă sunt dispărute 20 de persoane. S-au identificat proprietarii celor 16 maşini parcate la locul de unde se porneşte de obicei în excursie. Sunt mărturii impresionante ale oamenilor care se aflau la refugiu, pe terasă şi lua masa, pentru că vorbim de ora 13:30, ieri. Oamenii spun că au auzit un zgomot extrem de puternic şi au văzut cum zăpada şi gheţea cădea peste oameni. Imagini absolut îngrozitoare. Salvatorii spun că au găsit un carnagiu, de aceea este foarte greu ca victimele să fie identifcate”, a transmis Naty Badea, corespondent Antena 3 în Italia.

Incidentul produs în nordul Alpilor italieni s-a soldat cu cel puțin șase morți și mai mulți răniți.

Bilanțul actualizat al tragediei a fost prezentat de președintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti.

De asemenea, alte cel puțin 14 persoane au fost rănite în avalanșă, a spus el.
Citiți mai mult:https://www.antena3.ro/externe/tragedie-alpi-italieni-doi-romani-morti-avalansa-644803.html