Un român este acuzat că a dat foc la zeci de mii de euro, în Germania. Ce solicită autorităţile judiciare străine

În doar zece zile de la comiterea unei fapte penale, pe numele principalului suspect a fost emis un mandat european de arestare.
Un bărbat de 35 de ani, din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ, are mari probleme de natură penală şi a fost încătuşat după o vizită făcută în Germania, luna trecută, dar nu în scop turistic.
Din răzbunare, acesta a incendiat un autoturism de lux, care a fost evaluat la 50.000 de euro, aflat într-o parcare. Focul s-a extins la alte două maşini, astfel că prejudiciul care i se impută ar fi de peste 60.000 de euro. În timp record, mai puţin de două săptămâni, autorităţile judiciare germane au aflat identitatea principalului suspect, a fost emis un mandat european de arestare, iar nemţeanul a fost încătuşat.
Pe 3 octombrie 2020, oamenii legii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ, în colaborare cu cei de la Postul Grumăzeşti, l-au depistat şi reţinut în localitatea natală. „În fapt, la data de 22 septembrie a.c., în jurul orei 00:10, în timp ce se afla pe raza unei localităţi din Germania, ar fi incendiat un autoturism, în valoare de aproximativ 50.000 de euro. Incendiul s-a extins şi la alte două vehicule parcate în apropiere, prejudiciul total ajungând la o valoare de aproximativ 60.000 de euro“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.
După comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere, anchetatorii străini au declanşat cercetările şi este posibil ca el să fi fost identificat pe baza mărturiei persoanei vătămate prin această infracţiune sau acuzatul nu a fost destul de „precaut“. Extrădarea, cam în două săptămâni A planificat fapta puţin după miezul nopţii, dar există probabilitatea de a fi surprins de camerele de luat vederi din zonă, să fi fost văzut de martori sau a avut convorbiri sau mesaje cu proprietarul maşinii, lucruri ce pot constitui mijloace de probă.
Cum un suspect era în acest caz, dar el părăsise teritoriul german, a fost emis un mandat european de arestare, iar în acest week-end românul a fost prins în localitatea de baştină. Bărbatul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, instituţie care are competenţă în cazul mandatelor europene de arestare.
Procurorii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, inculpatul fiind campat la Centrul de Reţinere şi Arestare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Pe 4 octombrie el a fost prezentat în faţa magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, care au dispus arestarea preventivă.
Magistraţii vor decide momentul când făptaşul va fi extrădat în Germania, acest lucru durând cam două săptămâni de la privarea de libertate. În ţara străină e deja în curs urmărirea penală, iar la finele anchetei nemţeanul ar putea fi trimis în judecată pentru fapta pentru care a fost pus sub acuzare. Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, autorul va fi returnat în ţară, pentru executarea sancţiunii într-un penitenciar din România, conform acordurilor judiciare dintre cele două state.
Citeşte întreaga ştire:https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/un-roman-acuzat-dat-foc-zeci-mii-euro-germania-solicita-autoritatile-judiciare-straine-1_5f79d4435163ec427191d4da/index.html