O întâlnire ciudată. Ce au să-și spună autoritățile electorale de la București și Moscova?

Aflăm dintr-un comunicat al Ambasadei Rusiei la București că ”Pe data de 24 ianuarie 2020 Ambasadorul Rusiei în România dl. Valery Kuzmin a făcut o vizită la Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a României dl. Constantin Mituleţu-Buică…”

”În cursul discuţiei au fost abordate perspectivele dezvoltării contactelor şi a schimbului de experienţă între autorităţile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări – Autoritatea Electorală Permanentă a României şi Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse”, se arată în comunicat.

Lăsând la o parte limbajul care amintește de alte vremuri, știrea în sine nu are cum să nu contrarieze. Astfel încât, întrebarea este dacă nu cumva vorbim despre o dezinformare, sau cel puțin o exagerare. Ei bine, se pare că nu este.

Autoritatea Electorală Permanentă a României confirmă pe pagina sa oficială că întâlnirea chiar a avut loc și că „Principala temă abordată în cadrul discuțiilor a vizat perspectiva dezvoltării unei relații de colaborare între autoritățile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări, în vederea realizării schimbului de experienţă și de bune practici”.

Doar gândul la bunele practici legate de procesele electorale din Rusia poate stârni râsul. Când vine însă vorba despre deja cunoscutele tentative – unele, se pare, reușite – ale Rusiei de a se amesteca în procesele electorale din state membre ale NATO și Uniunii Europene, atunci râsul se transformă în grimasă.

Cazurile sunt de notorietate, de la referendumul pentru Brexit la alegerile prezidențiale din Statele Unite, în Franța, Italia sau Germania. Trolii răspândesc dezinformări și teorii ale conspirației menite a submina încrederea în democrație. Hackerii încearcă să spargă conturi și baze de date pentru a sustrage informații compromițătoare despre candidații neagreați de Kremlin și pentru a le crea un avantaj celor agreați. Sau încearcă să compromită chiar desfășurarea procesului electoral, pentru a-i distruge credibilitatea.

Desigur, pentru toate acestea, Rusia nu are nevoie de vreun acord cu vreo autoritate electorală din țara în care, eventual, ar urma să acționeze.

Ciudata întâlnire de la sediul Autorității Electorale Permanente poate fi doar urmarea eforturilor Ambasadei de la București de a raporta, totuși, la Moscova, că are activitate. Narativul rus este că poporul român și-ar dori o apropiere de marele stat de la Răsărit, dar autoritățile sunt cele care se opun, evident la presiunile Occidentului.

Și, atâta timp cât, oficial, relațiile sunt menținute la un nivel foarte jos, partea rusă își găsește de lucru cu diferite persoane din structuri de decizie de rang inferior ori din medii educaționale, de afaceri sau culturale.

Revenind la Autoritatea Electorală Permanentă, să remarcăm totuși că Mituleţu-Buică, ales de către plenul Parlamentului, la 27 februarie 2019, pentru un mandat de 8 ani, reprezintă, totuși, un vânat valoros. Cu mult peste cadre din universități de mâna a doua spre a treia, primari, președinți de consilii județene sau șefi de camere locale de comerț cu care ambasadorul rus obișnuiește să se întâlnească.

Iar aici, Parlamentul și Guvernul au o problemă.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/politica-117754-intalnire-ciudata-spuna-autoritati-electorale-bucuresti