Preşedintele Iohannis se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta poziția României privind bugetul UE

Preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri, la Bruxelles, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, discuţiile vizând negocierile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
Întâlnirea face parte din seria de reuniuni pe care preşedintele Consiliului European le are cu liderii statelor membre ale Uniunii în vederea pregătirii reuniunii extraordinare a Consiliului European din 20 februarie privind negocierea viitorului buget multianual al Uniunii.

Preşedintele Consiliului European a avut începând de luni întâlniri cu şefi de stat şi de guvern din UE pe tema viitorului buget al Uniunii. Potrivit agendei, el se va întâlni până vineri cu 16 şefi de stat şi de Guvern.

Negocierile referitoare la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 au intrat într-o nouă etapă, în care coordonarea acestui proces a fost preluată de către preşedintele Consiliului European cu scopul obţinerii, cât mai rapid posibil, a unui acord la nivelul şefilor de stat şi guvern din Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit în noiembrie anul trecut, la Palatul Cotroceni, pe Charles Michel.

Şeful statului a arătat, la acea dată, că a discutat cu acesta despre nevoia păstrării finanţării pentru dezvoltare regională şi într-un cuantum important a banilor pentru politicile agricole comune.

Context

Reunite la Beja, în Portugalia, 15 ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est, între care și România, au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului „Prietenii Coeziunii”, nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc în acest oraş situat la 180 de kilometri sud de Lisabona.

„Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi şi-au afişat dorinţa fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie”, a anunţat premierul portughez Antonio Costa într-o conferinţă de presă la sfârşitul discuţiilor.

Summitul Grupului ‘Prietenii Coeziunii’ vine cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

Citeste întreaga stire pe:https://www.g4media.ro/presedintele-iohannis-se-intalneste-la-bruxelles-cu-presedintele-consiliului-european-charles-michel-pentru-a-discuta-pozitia-romaniei-privind-bugetul-ue.html