A doua economie a UE înregistrează cea mai mare scădere din ultima jumătate de secol și rămâne în recesiune

Economia Franţei s-a contractat mai puţin decât s-a estimat iniţial în primul trimestru din 2020, dar înregistrează cea mai mare cădere din ultimii peste 50 de ani și rămâne în recesiune.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (Insee) de la Paris, a doua economie a UE a înregistrat un declin de 5,3% în primele trei luni din acest an, faţă de o scădere de 5,8% anunţată de Insee în 30 aprilie, din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea pandemiei.
Cu toate acestea, Franţa se confruntă cu cel mai semnificativ recul trimestrial din 1968, când economia a fost puternic afectată de mişcările de protest şi de grevele generale.
După un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019, Franţa este, tehnic, în recesiune.
Deşi activitatea economică se reia gradual, Insee estimează că PIB-ul Franţei s-au putea contracta cu 20% în trimestrul doi din 2020, potrivit Agerpres.
Restricţiile au redus cheltuielile gospodăriilor, motorul tradiţional de creştere a economiei franceze. Conform datelor publicate vineri de Insee, cheltuielile de consum au înregistrat un declin record, de 20,2% în aprilie, după o scădere de 16,9% în martie.
Săptămâna aceasta, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că măsurile adoptate de Guvernul de la Paris pentru a susţine economia afectată de criza provocată de pandemie au costat 450 de miliarde de euro, echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut al Franţei, a declarat luni ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.
De la mijlocul lunii martie, Executivul a implementat un pachet de măsuri, inclusiv subvenţionarea schemelor de şomaj parţial, împrumuturi garantate de stat, amânări de taxe şi ajutoare pentru micile companii.
Citeşte întreaga ştire:https://incont.stirileprotv.ro/international/a-doua-economie-a-ue-inregistreaza-cea-mai-mare-scadere-economica-din-ultima-jumatate-de-secol-si-ramane.html