Ambasadoarea României în Spania: Criza sanitară a afectat puternic piața muncii din Spania. Măsuri pentru protejarea lucrătorilor români
Numărul lucrătorilor români care se află în șomaj a crescut cu 6500 față de luna anterioară, spune la RFI Ambasadoarea României în Regatul Spaniei. Gabriela Dancău spune că a discutat cu patronatele și angajatorii pentru a le proteja drepturile . Între timp, cei care vor să se întoarcă în țară pot apela la charterele speciale organizate de instituție.
2 noi curse charter aduc duminică români de la Madrid și Barcelona
Peste 3000 de români s-au întors până acum din Spania cu 19 astfel de curse în contextul în care zborurile comerciale sunt în continuare sistate din moment ce țara nu se află pe Lista statelor din Zona Verde de țări din care se poate intra în țară fără obligativitatea carantinării sau a izolării.
De la fiecare dintre curse nu a lipsit personalul diplomatic și consular care a acordat asistență românilor ce se îmbarcau spre țară. Oficialii s-au asigurat că totul se întâmplă în condiții de maximă siguranță.
Ambasadoarea României în Regatul Spaniei spune că charterele speciale nu au decolat doar de la Madrid și Barcelona: „Am avut zboruri și din Tenerife și Malaga. S-au întors în principal persoane aflate cu titlu temporar în Spania. Am avut o mulțime de turiști blocați în Spania în prima fază a crizei, la mijlocul lunii martie când zborurile comerciale au fost suspendate. Foarte mulți studenți Erasmus ale căror stagii se apropiau de final, am avut inclusiv lucrători cu contracte temporare care s-au încheiat în timpul pandemiei, dar și persoane care se aflau în vizită la rude și care și-au extins oarecum forțat șederea pe o perioadă mai lungă.”
Lungul drum spre casă
Românii care nu s-au întors acasă cu avionul, au putut veni cu autoturismele personale după ce Ambasada României în Regatul Spaniei a obținut intervale orare și culoare speciale de tranzit în Germania, Austria și Ungaria.
“Am avut o foarte bună cooperare cu autoritățile spaniole, dar și cu ambasadele Franței și Germaniei care au pus la dispoziție documente care să permită libera trecere a cetățenilor români”, spune Gabriela Dancău.
Ambasadoarea României la Madrid apreciază că “probabil că în perioada de vârf a pandemiei, pe fondul restricțiilor de circulație, timpii de călătorie s-au dublat. Îmi place să cred că odată depășită această criză ne vom lua timp să tragem învățături și să apreciem faptul că libera circulație este un drept pe care ni l-am însușit și în lipsa căruia viețile noastre nu ar mai fi aceleași.”
Șomerii români din Spania cu 6500 mai mulți față de luna anterioară
“Suspendarea activității s-a realizat concomitent cu luarea de măsuri de protecție socială pentru angajații cu contracte de muncă legale”, explică oficialul care precizează că au fost și persoane afectate, în special cele cu o situație incertă la locul de muncă.
“Ultimele statistici de care dispunem, furnizate de Serviciul Public de Ocupare Spaniol indică o creștere a numărului lucrătorilor români aflați în șomaj. Undeva cu peste 6500 față de luna anterioară și acest lucru se reflectă și în numărul de cetățeni români cotizanți la sistemul de securitate sociala spaniol în luna aprilie. Sunt cu 12.000 mai puțini decât în luna anterioară. Cu toate acestea numarul afiliaților români la sistemul de securitate spaniol rămâne și în aprilie cel mai mare din numărul de cotizanți străini din Spania”, precizează Ambasadoarea României la Madrid.
Cetățenii români din Spania au avut în toată această perioadă acces la informații în limba română pe care le-au putut găsi atât pe site-ul Ambasadei cât și pe pagina de Facebook a instituției. Aici pot găsi informații care explică foarte clar măsurile luate de autoritățile spaniole pentru toate categoriile profesionale printre care și cea a îngrijitorilor, unul dintre domeniile în care lucrează cei mai mulți români în Spania.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/social-122444-ambasadoare-romania-spania-criza-sanitara-afectat-puternic-piata-munca-spania