Autoritățile de la Ankara au trimis la ONU pentru aprobare acordul maritim cu Libia

Autoritățile de la Ankara au trimis joi la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru aprobare acordul semnat cu Libia privind delimitarea frontierei maritime dintre cele două state, în ciuda obiecțiilor Greciei față de acest document, informează o sursă diplomatică, citată de Reuters, potrivit MEDIAFAX.
Acum două săptămâni, Guvernul recunoscut la nivel internațional al Libiei și Guvernul turc au semnat un acord privind delimitarea zonelor maritime ale celor două state, mișcare care a generat nemulțumiri în mai multe țări, mai ales din cauza potențialului energetic al zonei de est a Mediteranei.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că acordul va permite lansarea unor operațiuni de explorare a rezervelor de gaze naturale în regiune.

Autoritățile de la Atena au solicitat marți Organizației Națiunilor Unite să condamne în mod oficial acest acord, a declarat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al Guvernului grec. De asemenea, Atena a decis expulzarea ambasadorului Libiei în Grecia.

Și autoritățile din Egipt și Cipru și-au exprimat nemulțumirea cu privire la semnarea acestui acord.
Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt tensionate din varii motive, precum drepturile de exploatare a resurselor minerale din Marea Egee, situația politică din Cipru, precum și activitățile de foraj petrolier ale Turciei în apropierea coastelor Ciprului. În această ultimă problemă, Uniunea Europeană a anunțat recent că pregătește sancțiuni economice pentru Turcia în cazul în care Ankara nu va renunța la planurile sale.
Citeşte întreaga ştire:https://www.stiripesurse.ro/autoritatile-de-la-ankara-au-trimis-la-onu-pentru-aprobare-acordul-maritim-cu-libia_1412533.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *