Avertisment pentru toți românii din Marea Britanie: Atenție mare la Brexit!

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu, îi atenționează pe cei aproape o jumătate de million de români din Marea Britanie să fie foarte atenți la modul în care britanicii vor pune în aplicare prevederile Brexit.
Gabriela Crețu solicită Guvernului să întreprindă demersurile necesare pentru ca întreprinderile din România şi cetăţenii care au relaţii cu Marea Britanie să nu fie luaţi prin surprindere de Brexit, mai ales că britanicii nu au activat clauza care permitea prelungirea perioadei de tranziţie.

Politicianul român şi-a exprimat îngrijorarea că britanicii intenţionează să nu respecte normele europene în ceea ce priveşte accesul la piaţa unică europeană, Potrivit unui comunicat al Senatului transmis Agerpres, în cadrul dimensiunii parlamentare germane a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, a avut loc o videoconferinţă cu statut confidenţial a negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din statele membre UE.

„Susţinem eforturile echipei de negociere conduse de Michel Barnier în apărarea poziţiei agreate de toate statele membre ale Uniunii Europene. Timpul rămas este însă foarte scurt în condiţiile în care Marea Britanie nu a solicitat activarea clauzei care permitea prelungirea perioadei de tranziţie. Indiferent de conţinutul viitorului acord, situaţia după 31 decembrie se va schimba! Comisia Europeană a publicat o listă comprehensivă cu aceste schimbări”. Crețu recomandă cetăţenilor şi companiilor interesate să verifice din proprie iniţiativă şi să ia măsurile necesare pentru a se adapta noii situaţii.
Nu își vor asuma obligațiile

„Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca atât întreprinderile din România, cât şi cetăţenii care au relaţii cu Marea Britanie să nu fie luaţi prin surprindere de Brexit. Suntem extrem de interesaţi de finalizarea negocierilor privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie în virtutea bunelor raporturi tradiţionale, dar, mai ales, datorită faptului că mai mult de jumătate de milion de români au ales-o drept a doua patrie.

Soarta lor, drepturile de care se vor bucura sau nu, după 1 ianuarie 2021, este foarte importantă pentru noi. În aceste condiţii, ne exprimăm îngrijorarea că actuala poziţie a negociatorilor britanici confirmă cele mai sceptice aşteptări anterioare, şi anume că Guvernul conservator urmăreşte să culeagă toate avantajele fără a-şi asuma obligaţiile sau a respecta normele pe care orice european le respectă, în special în ceea ce priveşte accesul la piaţa unică europeană”, a afirmat Creţu, potrivit comunicatului citat.
Citeşte întreaga ştire:https://evz.ro/avertisment-pentru-toti-romanii-din-marea-britanie-atentie-mare-la-brexit.html