Bulgaria, Grecia, România și Ungaria s-au angajat să-şi furnizeze reciproc gaz natural

Reprezentanții companiilor de transport a gazelor din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au semnat joi, la Bruxelles, un Memorandum de înțelegere privind realizarea Coridorului vertical de gaze. Prin intermediul documentului, statele se angajează să dezvolte și să promoveze atât proiectele-cheie de interconectare transfrontalieră, identificate de Comisia Europeană ca fiind de „interes comun”, cât și orice alte proiecte care contribuie la realizarea coridorului.
Bulgartransgaz EAD informează că astfel de proiecte vor ajuta la crearea unei piețe liberalizate, competitive și transparente a gazelor naturale în Bulgaria, precum și la diversificarea surselor și a rutelor, potrivit Dnevnik, citată de Rador.

Noul Memorandum de Înțelegere semnat va contribui la continuarea bunei cooperări și coordonări între operatori, precum și la finalizarea derulării și implementării de noi proiecte.

Acestea sunt proiectul pentru un terminal de gaz natural lichefiat în apropiere de Alexandroupolis și interconectarea Grecia-Bulgaria (IGB). Cele două proiecte sunt esențiale pentru realizarea diversificării surselor și rutelor, deoarece vor oferi accesul Europei Centrale și de Sud-Est la gazul natural din Azerbaidjan prin conductele de gaze trans-adriatice și trans-anatoliene deja construite în Grecia și Turcia, precum și GNL din diferite surse, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, Bulgaria iese treptat din dependența totală de livrările ruseşti, care a fost cea mai evidentă acum 10 ani, în criza de gaze din ianuarie 2009, cu suspendarea tranzitului rusesc prin Ucraina.
Citeşte întreaga ştire:https://www.b1.ro/stiri/economic/bulgaria-grecia-romania-si-ungaria-s-au-angajat-sa-si-furnizeze-reciproc-gaz-natural-311205.html