Bursă de 76.000 de lire pentru o româncă doctorand în Marea Britanie: caută leacul pentru Alzheimer

Grantul finanţează o doctorandă în cercetarea Alzheimer, în Marea Britanie, Aurora Veţeleanu, o tânără de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea.
În plină pandemie, o româncă, specialist deja în ştiinţe neurologice, a obţinut o bursă de 76.000 de lire sterline din partea South Wales Freemasons, destinată cercetării legăturii dintre o anumită proteină şi evoluţia unei boli care face ravagii în lume: Alzheimer. Grantul vine prin intermediul Masonic Charitable Foundation (MCF) – una dintre cele mai mari organizaţii caritabile din Regatul Unit al Marii Britanii – unde Aurora Veţeleanu îşi face doctoratul în boli neurodegenerative la Dementia Research Institute din cadrul Universităţii Cardiff.
Prestigioasa publicaţie Alzheimer Research (alzheimersresearch.org) i-a dedicat un articol, care a fost preluat de mai multe publicaţii şi site-uri, dintre care amintim: Cardiff Times, dar şi site-urile de media ale organizaţiilor care au oferit bursa – cea din Ţara Galilor, dar şi MCF, precum şi Freemasons. De asemenea, a reprezentat şi o sursă inspiraţie pentru acest articol. Vâlceanca de la şcoala doctorală din Marea Britanie La doar 23 de ani, Aurora Veţeleanu studiază modul în care o genă numită clusterin schimbă cantitatea de proteină cu acelaşi nume în creier. Rezultatele cercetării Aurorei ar putea conduce în câţiva ani la apariţia unui nou tip de tratament pentru Alzheimer. Suferinţa provocată de Alzheimer, care reprezintă cea mai frecventă cauză de demenţă, este cumplită: pierderea progresivă a memoriei, a capacităţii de gândire, confuzie, alterări ale personalităţii şi implicit ale comportamentului, a capacităţii de a-ţi controla propria viaţă. Condiţia este cauzată de boli fizice ale creierului şi dovezile arată că demenţa este, de asemenea, legată de un risc mai mare de COVID-19 sever. Dar, cu potenţiale tratamente noi la orizont, există o speranţă reînnoită pentru cei care trăiesc cu demenţă.
Numai în Marea Britanie, în acest moment, sunt aproape un milion de oameni cu demenţă, o afecţiune progresivă pentru care în prezent nu există niciun remediu.
„Oamenii de ştiinţă ştiu că micile modificări ale unei gene care oferă instrucţiuni pentru producerea unei proteine numită clusterin sunt legate de un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Proteina a fost găsită şi în plăcile amiloide care se acumulează în creier în timpul bolii Alzheimer. Această bursă de 76.000 de lire sterline îi va permite Aurorei Veţeleanu să investigheze dacă şi cum variaţiile genei clusterin modifică cantitatea de proteine ​​din creier. Explorarea biologiei clusterinelor va adăuga detalii la înţelegerea noastră asupra modului în care proteinele se acumulează în creier în timpul Alzheimer şi ar putea prezenta o nouă cale pentru tratamente viitoare. Primul pas spre atingerea acestui scop va fi de a găsi modalităţi fiabile şi precise de a măsura nivelurile de clusterin din sânge, din lichidul spinal şi din creier. Doamna Veţeleanu va explora, de asemenea, modul în care molecula clusterin este produsă şi eliberată din celule în creier. În acest sens, va folosi tehnici de celule stem pentru a dezvolta celule cerebrale care au variaţiile codului ADN despre care se ştie că măresc riscul de Alzheimer”, se arată în articolul celor de la Alzheimer Research. Rezultatele cercetărilor proteinei cruciale legată de Alzheimer vor ajuta la înţelegerea modului în care aceasta se acumulează în creier în timpul bolii. Înfiinţate în 2017 de Consiliul de cercetare medicală, Societatea Alzheimer şi Alzheimer’s Research UK sunt găzduite de şase universităţi din Marea Britanie: Universitatea Cambridge, Universitatea Cardiff, Universitatea Edinburgh, Imperial College din Londra şi King’s College din Londra. „Cercetările Aurorei ar putea fi un pas major către un tratament” Centrul de cercetare Alzheimer din UK estimează că în acest an din cauza COVID – 19 se va confrunta cu o reducere a veniturilor de până la 45%; cu toate acestea, organizaţia caritabilă se angajează să finanţeze în continuare ştiinţa, se precizează în acelaşi articol.
Aurora Veţeleanu a declarat pentru „Alzheimer Research”: „Sunt foarte recunoscătoare celor care mi-au oferit această oportunitate, ţinând cont de vremurile incerte pe care le trăim”. Dr. Rosa Sancho, şef de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a explicat: „Aproximativ 42.000 de oameni din Ţara Galilor şi aproape un milion de oameni din Marea Britanie sunt afectaţi de această boală. O astfel de cercetare efectuată de experţi în demenţă este singurul răspuns pentru o lume fără boli, teamă sau durere”.
Rob Payne de la Freemasons South Wales a spus: „Sunt foarte mulţumit că am reuşit să susţinem această cercetare extrem de importantă. Alzheimer distruge vieţi şi familii, iar cercetările Aurorei ar putea fi un pas major în drumul către un tratament pentru această afecţiune cumplită, într-o bună zi”.

Citeste mai mult: https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/bursa-76000-lire-tanara-romanca-doctoranda-marea-britanie-cauta-leacul-alzheimer-1_5f895adf5163ec4271ec72ae/index.html