Canada impune o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță premierul Trudeau

Premierul canadian, Justin Trudeau, a anunţat marţi o „serie de sancţiuni” economice împotriva Rusiei „până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”, notează AFP.

În special, Canada va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe” cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk, va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea „deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii” le va „interzice canadienilor să participe la achiziţionarea datoriei ruse”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite.
În plus, voi fi impuse „sancţiuni suplimentare” băncilor ruse susţinute de stat, iar Canada „va interzice orice tranzacţie financiară cu acestea”, a adăugat el.

„Este absolut inacceptabil că Rusia a invadat din nou Ucraina”, a condamnat Justin Trudeau.

Aceste anunţuri au fost făcute după sancţiunile economice anunţate mai ales de SUA şi Germania, transmite Agerpres.
Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit o „prima tranşă” de sancţiuni menite să împiedice Moscova să strângă fonduri occidentale pentru a-şi rambursa datoria suverană.

Berlinul a anunţat suspendarea giganticului proiect de gazoduct Nord Stream 2 care urma să aducă şi mai mult gaz rusesc în Germania.

Aceste măsuri punitive au fost aplicate după discursul de luni al lui Vladimir Putin, în care acesta a declarat independenţa regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

„Vladimir Putin a subestimat probabil fermitatea răspunsului din partea comunităţii internaţionale”, a adăugat şeful guvernului canadian, apreciind că acest „răspuns ferm şi unit în întreaga lume va ajunge să-l coste scump pe preşedintele Putin”.

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a mai indicat că Ottawa a finalizat a doua livrare de arme către Ucraina şi a autorizat desfăşurarea suplimentară a 460 de soldaţi, în special în Letonia, pentru a participa prin intermediul NATO la securitatea şi stabilitatea Europei Centrale şi de Est.

Canada consideră că „nu este prea târziu pentru Rusia să caute o soluţie diplomatică”, a spus Justin Trudeau, afirmând că discuţiile diplomatice „continuă”.

De asemenea, şefa diplomaţiei canadiene, Mélanie Joly, l-a convocat pe „ambasadorul Rusiei pentru a cere explicaţii despre agresiunea continuă a Rusiei, încălcarea dreptului internaţional şi nerespectarea de către aceasta a suveranităţii ucrainene”, a declarat ea pe Twitter.

Săptămâna trecută, Ottawa a anunţat trimiterea de echipamente militare letale şi muniţie către Ucraina pentru a „descuraja Rusia să continue agresiunea sa” împotriva acestei ţări.
Citeşte ştirea:https://paginiromanesti.ca/2022/02/23/canada-impune-serie-sanctiuni-impotriva-rusiei-anunta-premierul-trudeau/