Ce s-a întâmplat cu nava de croazieră Diamond Princess, cel mai mare focar de coronavirus de pe planetă
712 de cazuri de coronavirus și 13 decese s-au înregistrat pe nava de croazieră. Pe 17 mai, Diamond Princess a părăsit portul Yokohama, Japonia, unde a andocat mai mult de trei luni din cauza epidemiei de coronavirus, și se află acum la Manila, capitala statului Filipine, pentru lucrări de întreținere, a informat The Maritim Executive.
Nava de 290 de metri lungime și cu 18 punți a fost reținută Yokohama, în largul costelor Japoniei, încă din 4 februarie. A devenit cel mai mare focar de infecție cu coronavirus de la detectarea pandemiei, chiar înainte ca virusul să devină o preocupare în afara Chinei. Prima navă unde s-a implementat carantina de 14 zile Diamond a fost prima navă de croazieră care a implementat o carantină de 14 zile după înregistrarea primului caz la unul dintre pasageri, un turist de 80 de ani depistat cu Covid-19 după ce a debarcat în Hong Kong. Nava se afla deja pe apă de 16 zile, plecând și întorcându-se în Yokohama, cu opriri în Hong Kong, Vietnam și Taiwan. În timp ce pasagerii se împachetau în cabine și se pregăteau pentru petrecerea de rămas bun, au primit mesajul că nu vor putea debarca și vor trebui să rămână pe navă încă cel puțin două săptămâni. În același timp, alarma a fost ridicată în orașele și statele care au făcut opriri și unde sute de pasageri au debarcat pentru a vizita continentul în excursii de o zi. Experimentul de la masa tip bufet Autoritățile au impus carantină pentru cei 3.700 de oameni de la bord, echipaj și turiști, după ce au fost confirmate alte 10 infecții cu coronavirus. După două săptămâni în care, inițial, nu au existat măsuri de protecție sau restricții speciale în zonele comune, 712 de persoane au fost pozitive și 13 au murit, conform datelor de la Johns Hopkins University.
Televiziunea japoneză NHK a făcut, ulterior, un experiment surprinzător cu privire la modul în care coronavirusul se poată răspândi în momentul în care iei o masă tip bufet pentru a încerca să explice ce s-a întâmplat la bordul navei aflate sub pavilion britanic.
Diamond Princess este locul de pe planetă cu cea mai mare rată de infecție (19,2%) și de mortalitate cazurilor (0,35%) din cauza coronavirusului.
Diamond Princess a devenit ulterior paradigma modului în care virusul se poate răspândi incontrolabil în zone dens populate, fără distanțare socială. În acest moment, toată activitatea pe aceste tipuri de nave este suspendată până la sfârșitul verii, potrivit companiei nord-americane. Diamond Princess a trecut printr-un proces complet dezinfectare în dry-dock, supravegheat de Ministerul Sănătații din Japonia. 200 de angajați au lucrat zi și noapte trei luni pentru a înlocui saltelele, așternuturile, mocheta, covoarele, pardoseala, pentru a dezinfecta toate zonele de acces ale pasagerilor și ale echipajului, cabine, zonele comune de servit masa și cele de divertisment.
Au fost înlocuite sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat din întreaga navă. Acum, vasul se află la Manila, pentru efectuarea unor operațiuni de mentenanță. Echipajul are acum 170 de persoane, iar nava va fi andocată în Port Dickson, Malaezia. 7 cetățeni români s-au aflat pe Diamond Princess. Românii testați medical la plecarea din Tokyo, pe aeroport au ajuns mai întâi la Berlin, de unde au fost preluați de o aeronavă C-27J Spartan trimisă de Ministerul Apărării. Aeronava a aterizat la București pe 22 februarie.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/ce-s-a-intamplat-cu-nava-de-croaziera-diamond-princess-3013475