Cu trenul din România în Grecia – O istorie pasionantă și de ce în prezent nu se poate merge. Despre vitezele enervant de mici din Balcani: București – Salonic, 19 ore

​Românilor le place mult Grecia și se duc acolo cu mașina, cu autocarul sau cu avionul. Nu însă și cu trenul, fiindcă nu mai există vagon direct, dar nici când circula nu era mare înghesuială. Au existat pe vremuri până și vagoane directe Atena – Moscova, iar istoria trenurilor ce mergeau din Grecia spre România merită spusă pe larg.
Când trenurile sezoniere București – Salonic încă circulau, drumul dura cam 19 ore, din cauza vitezelor mici și a numeroaselor opriri plus staționările de la frontiere. Autocarul face între 10 și 13 ore, biletul costă între 50 și 100 de euro.
Grecia nu a mai dat în ultimii doi ani undă verde trenurilor internaționale. Ultimele care au circulat au fost în 2019: Salonic – Sofia și sezonierul Salonic – București.
Grecia este celebră pentru multe lucruri, dar nu și pentru trenuri, ceva normal dacă ne gândim la relieful muntos și insular ce nu „invită” la construcția de căi ferate. Pare greu de crezut că acum 45 de ani exista vagon direct Atena – Moscova, iar acum două decenii erau vagoane directe Praga – Salonic.
Grecia a investit aproape două miliarde de euro în magistrala feroviară principală Atena – Salonic, 500 km, sub 4 ore. Acum 40 de ani trenurile făceau 8-9 ore. Recent au sosit și trenuri Pendolino ce pot atinge 200 km/h.
Acum un secol existau trenuri directe Atena – Paris, iar acum 70 de ani erau vagoane Ostende (Belgia) – Atena, un traseu de peste 3.100 km. Acele vremuri au trecut și oamenii nu mai au de ce să stea zeci de ore în tren.
Au rămas în istoria feroviară europeană două trenuri ce legau Germania de Grecia: Akropolis Expres și Hellas Expres. Parcurgeau și peste 2.500 km și în ziua de azi ar fi de neînchipuit, nimeni nu ar sta 40 de ore în tren.
București – Salonic, un drum nesfârșit cu trenul.
De la București la Atena sunt cam 1.200 km pe șosea și, în cel mai bun caz, drumul poate fi parcurs în 14-15 ore. Tren direct București – Atena a existat foarte rar, distanța era de 1.400 km și durata era de 34 de ore.

Există însă un oraș cu care a existat aproape an de an o legătură feroviară, Salonic, orașul de 800.000 de locuitori cunoscut pentru monumentele bizantine.

De la București la Salonic sunt 891 km cu trenul, iar călătoria dura 18-19 ore când două vagoane CFR Călători circulau, ele fiind practic atașate la trenul internațional Sofia – Salonic, 354 km, peste 6 ore. Ultima oară a circulat acest tren în 2019, dar era săptămânal, iar în acest an căile ferate grecești nu au readus niciun tren internațional, la fel cum s-a întâmplat și în anii pandemiei.
Citeste mai mult:https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-25613387-trenul-romania-grecia-istorie-bucuresti-salonic-19-ore-atena-bulgaria.htm