Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, despre muncitorii sezonieri români: “Să nu vină până aici şi apoi să sune la ambasadă că nu au bani sau că sunt trataţi prost”

Într-un interviu pentru Libertatea, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le transmite românilor care vor să vină acum la muncă în Marea Britanie că își asumă riscuri mari, pentru că Regatul Unit este acum în plutonul primelor trei state din lume la cazurile de coronavirus, zborurile vor rămâne în continuare închise și există riscul să stea 14 zile în carantină.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, are un mesaj pentru românii care se gândesc să vină în Marea Britanie: să stea acasă, în România. În interviul acordat Libertatea, Mihalache atrage atenția asupra numărului încă mare de cazuri de COVID-19 care apar în fiecare z în Marea Britaniei, vorbește despre controversele din jurul programului de relaxare al guvernului Johnson și despre sutele de români cu situații care au apelat la ambasadă pentru ajutor. Mihalache precizează că nu există o situație cu numărul de muncitori sezonieri aflați acum în Regat, și amintește că până la 1 martie erau peste jumătate de milion de români care aplicaseră pentru statutul de rezident în contextul Brexit. Marea Britanie, epicentrul pandemiei de coronavirus, avea, marți, peste 220.000 de cazuri de coronavirus și cel mai mare număr de decese din Europa – peste 32.000, printre care și 33 de români. Premierul Boris Johnson a anunțat prelungirea carantinei până în iunie, dar a relaxat unele măsuri, i-a îndemnat pe britanici să se întoarcă la muncă și a permis ieșirile în parcuri. Specialiștii spun că perioada de carantină instituită de la sfârșitul lunii martie și măsurile economice și sociale dure ar putea provoca cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani în Marea Britanie. Regatul Unit este zonă roșie și zborurile sunt suspendate, dar criza forței de muncă în agricultură după declanșarea pandemiei a permis aducerea unor muncitori sezonieri din România cu curse charter.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/interviurile-libertatea-dan-mihalache-ambasadorul-romaniei-la-londra-despre-situatia-din-marea-britanie-epicentrul-pandemiei-de-coronavirus-2994123