Deşi era condamnat în Spania pentru viol, un român nu va fi extrădat

Un cetăţean român, acuzat de comiterea unui viol la Lleida, în Spania, nu va mai fi extrădat, deşi era emis un mandat european de arestare.
Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ, care era acuzat de comiterea unei infracţiuni sexuale pe teritorul Spaniei, nu va mai fi extrădat, deşi autorităţile din statul străin menţionat ceruseră acest lucru. Pentru comiterea faptei, Ioan Chiţu fusese inculpat şi condamnat la o sentinţă privativă de libertate.
După ce a fost prins în baza unui mandat european de arestare, magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău au respins solicitarea Tribunalului Provincial din Lleida. Judecătorii de la instanţa din Bacău au constatat că sentinţa emisă de omologii spanioli, care-l condamnaseră pe individul din Păstrăveni la executarea unei pedepse de 6 ani şi 6 luni de închisoare, pentru agresiune sexuală, este definitivă.
„Respinge cererea formulată de autorităţile judiciare din Spania, respectiv de Tribunalul Provincial din Lleida (…), privind executarea mandatului european de arestare emis la data de 04.03.2021 împotriva persoanei solicitate Chiţu Ioan. (…). Recunoaşte, pe cale incidentală, hotărârea nr. 135/19 pronunţată în data de 22.03.2019, rămasă definitivă la 14.09.2020“, se arată în minuta Curţii de Apel Bacău.
Magistraţii au mai arătat că sentinţa Tribunalului Lleida a fost confirmată printr-o hotărâre a Secţiei de Apel şi Secţiei Civile şi Penale a Curţii Superioare de Justiţie din Catalonia, una emisă tot în septembrie 2020, prin care Ioan Chiţu era condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare. Agresiune sexuală prevăzută de Codul penal spaniol este incriminată de legea penală română prin infracţiunea de viol.
„Dispune executarea de către persoana solicitată, Chiţu Ioan, într-un penitenciar din România a pedepsei de 6 ani şi 6 luni închisoare“, a mai decis Curtea de Apel Bacău. În baza mandatului european de arestare, românul, care era căutat de autorităţile spaniole, a fost depistat în localitatea de domiciliu, după care a fost încarcerat.
Citeşte întreaga ştire:https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/desi-era-condamnat-spania-viol-roman-nu-extradat-motivat-judecatorii-decizia-1_617827015163ec4271d60fdc/index.html