Fenomen îngrijorător în Franţa: creşterea numărului de feminicide
În Franţa se constată o creştere a violenţelor conjugale. Anul trecut au fost ucise 146 de femei de către soţii sau foştii lor soţi. Ceea ce înseamnă cu 25 mai multe victime decît în 2018.
Cifrele sunt de natură să surprindă pentru că în ultimul timp au avut loc multe acţiuni de sensibilizare a opiniei publice şi a autorităţilor faţă de acest fenomen. În studiul dat publicităţii, realizat de poliţie şi jandarmerie, se mai precizează că anul trecut au fost ucişi în context de violenţe conjugale şi 27 de bărbaţi. Practic, la fiecare două zile, pe fond de certuri de familie moare cîte o persoană, femeile fiind însă principalele victime.
Studiul evocat de mediile de informare prezintă şi un fel de portret robot al victimei: ea este femeie, de naţionalitate franceză, avînd între 30 şi 49 de ani, fără activitate profesională. Agresorul, în nouă cazuri din zece, este un bărbat, tot de naţionalitate franceză, în 65 la sută din cazuri el neexercitînd nici o activitate profesională, iar în 24 la sută din cazuri el fiind funcţionar sau muncitor.
În 31 la sută din cazuri feminicidul se produce după o dispută, iar în 20 la sută din cazuri după un divorţ sau o separare neacceptată de unul din parteneri.
Toamna trecută a fost organizată în Franţa o veritabilă conferinţă naţională pe tema violenţelor conjugale, iar autorităţile au adoptat diverse măsuri pentru evitarea disputelor şi a agresiunilor. Printre altele s-a decis ca soţii, sau foştii soţi, care s-au dovedit a fi violenţi, să poarte în mod obligatoriu o brăţară electronică astfel încît deplasările lor să poată fi controlate.
De la începutul acestui an au fost înregistrare 61 de feminicide, după cum arată unele asociaţii feministe. Mai sunt deci multe de făcut în Franţa pentru combaterea acestui fenomen, care implică şi violenţe împotriva copiilor. Presa franceză se întreabă pe bună dreptate cum de se pot produce atîtea drame într-o ţară ca Franţa care ia mereu măsuri împotriva feminicidului şi împotriva violenţelor conjugale, de exemplu prin instituirea unor arbitraje. Unii experţi afirmă că justiţia şi poliţia nu sunt destul de reactive şi atente la plîngerile depuse de femei, alţii consideră că trebuie lansat un imens şantier de schimbare a mentalităţilor.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-124079-fenomen-ingrijorator-franta-cresterea-numarului-de-feminicide