Coșmarul unor muncitori români la o fermă-focar din Germania: bătuți și fără toți banii plătiți. “Ne-au ținut cu japca, au blocat ușa cu lopata”

Istoricul și antropologul Valer-Simion Cosma a vorbit cu mai mulți muncitori români sezonieri care s-au întors în țară pe cont propriu, după ce au fost reținuți la o fermă din Mamming, Bavaria, devenită focar COVID-19. Întâmplările descrise de o parte dintre aceștia, întorși la casele lor din Satu Mare, sunt cutremurătoare: condiții mizere, bătăi primite din partea proprietarului fermei, bani reținuți în mod abuziv.
Vineri, 7 august 2020, o cursă specială TAROM, plătită de guvernul regional bavarez, transporta în România peste 100 de muncitori sezonieri de la o fermă din Mamming, Bavaria. Toți fuseseră testați negativ înainte de a fi escortați de poliție către aeroportul din Nürenberg. Unii dintre dintre ei au coborât la Cluj, alții, la București. În urma lor rămâneau închiși în containere și păziți alte sute de sezonieri, rude sau doar colegi de-ai acestora. Tensiunile au escaladat însă apoi la fermă, din cauza condițiilor improprii în care au fost carantinați cei rămași și din cauza reținerii abuzive a unor sume de bani de către fermierul angajator și colaboratorii săi români. La încheierea perioadei de carantină, fermierul a fost nevoit să înapoieze buletinele confiscate lucrătorilor și să-i lase să se întoarcă în țară. Numai că aceștia din urmă nu au mai avut parte de sprijin din partea consulatului general al României sau al autorităților germane pentru a se întoarce în țară cu un avion, așa că au trebuit să se descurce pe cont propriu.
Citeşte întreaga ştire:https://www.libertatea.ro/stiri/cosmarul-muncitori-romani-ferma-focar-germania-batuti-fara-bani-platiti-3096113