Franţa, coronavirus: plîngeri împotriva executivului

În Franţa asistăm la o „ploaie de plîngeri” împotriva mai multor miniştri pentru modul în care au gestionat criza sanitară. Revista l’Obs afirmă că fenomenul este unic în Europa.

„O nouă epidemie” a izbucnit în Franţa, cea a plîngerilor depuse împotriva executivului acuzat că ar fi reacţionat tîrziu şi că ar fi dat dovadă de incompetenţă în contextul epidemiei. Prima plîngere a fost depusă încă de pe data de 4 martie de un medic, membru al structurii SOS Médecins din oraşul Tours. Cu 13 zile înaintea intrării Franţei în carantină acest medic a considerat că executivul are o responsabilitate penală întrucît nu a fost capabil să furnizeze măşti sanitare personalului medical.

De atunci plîngerile s-au multiplicat pe lîngă diverse tribunale dar şi pe lîngă Curtea de Justiţie a Republicii, singura aptă să-i judece pe membrii guvernului. Diverse asociaţii îi învaţă pe francezi cum să depună individual plîngere, interesaţii nu au altceva de făcut decît să completeze un formular pus la dispoziţie pe internet.

Pe data de 19 martie un grup de 600 de asistenţi medicali a depus plîngere împotriva premierului Edouard Philippe. Grupul se bazează pe o prevedere din codul penal în virtutea căreia orice responsabil care, prin pasivitate, pune în pericol securitatea populaţiei, este pasibil de doi ani închisoare şi o amendă de 30 000 de euro.

Mai mulţi avocaţi îşi exprimă însă rezervele în privinţa acestor proceduri, nu trebuie confundată responsabilitatea politică cu responsabilitatea penală, spun ei. O anumită nemulţumire se resimte însă în rîndurile francezilor în legătură cu acţiunile executivului, mai ales după ce au apărut noi informaţii despre persoanele contaminate în contextul alegerilor municipale de pe 15 martie care, spun acum tot mai multe voci, ar fi trebuit amînate.

Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-120601-franta-coronavirus-plingeri-impotriva-executivului