Germania: Pachet imens de măsuri pentru relansarea economiei

Liderii marii coaliții de la Berlin au ajuns la un acord privind noul pachet de măsuri destinat resuscitării economiei, grav afectată de criza coronavirus. Ecourile au fost în general pozitive.
”Mai bine decât ne așteptam” sau ”cu greu s-ar fi putut oferi mai mult”. Iată numai două dintre reacțiile stârnite de pachetul economic mamut convenit de marea coaliție de la Berlin. Destinate repornirii economiei, măsurile guvernului nu prea sunt criticate nici de organizațiile ecologiste.

Marea coaliție de la Berlin, formată din CDU/CSU și SPD, a decis miercuri seara să pună în aplicare un nou pachet de măsuri economice, în valoare totală de 130 de miliarde de euro.
Carsten Brzeski, economist șef la ING-Bank afirmă că prin măsura reducerii TVA și prin alocarea de 50 de miliarde de euro pentru investiții, inclusiv prime pentru mașini electrice, guvernul a procedat corect, ”consolidând cererea și investițiile orientate spre viitor, în timp ce continuă să amortizeze daunele pe termen scurt.” Măsurile completează un prim pachet imens de salvare pe care guvernul l-a lansat în martie.

Chiar dacă măsurile de sprijin ale guvernului federal reprezintă aproape zece la sută din Produsul Intern Brut al Germaniei, reacțiile la burse au fost totuși mai reținute decât cele ale economiștilor. În Asia, unde s-au realizat tranzacții imediat după decizia executivului german, pachetele de stimulare economică ale Berlinului abia dacă au consolidat încrederea investitorilor asiatici într-o redresare economică: la Tokyo, indicele Nikkei a fost cu 0,1 la sută mai mare; bursa din Shanghai a pierdut 0,3 la sută; indicele MSCI pentru acțiunile din Asia în afara Japoniei a crescut cu două procente. Poate că acest lucru se explică și prin faptul că piețele au crescut recent în așteptarea unui stimul economic suplimentar.
Verdictul președintelui Institutului Ifo, Clemens Fuest, este în mare măsură pozitiv: „Pachetul de stimulare economică este cu siguranță în măsură să amortizeze recesiunea. Însă, desigur, nu o poate anula”. Cu toate acestea, Fuest solicită prudență în ceea ce privește bonusul de 300 de euro acordat copiilor îndreptățiți să primească alocație. Acest stimulent va aduce alinare pentru multe familii. Cu toate acestea, ar fi nedrept să considerăm că ai compensat în totalitate familiile și părinții singuri în actuala criză cu o plată unică, a spus Fuest. Pentru aceștia, consideră expertul, trebuie să se facă mult mai mult.

Pentru Jörg Krämer economistul șef al Commerzbank, un element important al strategiei guvernului federal îl reprezintă scăderea TVA. „Un lucru mai bun decât ne așteptam”. În opinia expertului, reducerea temporară a TVA, între 1 iulie și 31 decembrie 2020, duce la creșterea consumului și ajută toată lumea, nu doar anumite industrii. TVA este plătibil pentru fiecare achiziție și fiecare serviciu și, prin urmare, este una dintre așa-numitele taxe indirecte care afectează pe toată lumea, a subliniat bancherul.

„În general, un pachet bun”, spune și Veronika Grimm, care face parte din grupul ”înțelepților economiei germane”, organism ce consiliază guvernul federal. Pentru Grimm, reducerea TVA reprezintă o decizie pozitivă: „Scăderea TVA a surprins cu siguranță pe mulți și este foarte bine că s-a luat o măsură care să stimuleze direct consumul”, a spus aceasta pentru DW.
„Cele 130 de miliarde reprezintă o investiție împotriva riscului de depresie economică”, spune directorul executiv al Agenției Federale a Muncii, Detlef Scheele. La urma urmei, fiecare al cincilea dintre cei 2,8 milioane de șomeri din Germania au rămas fără serviciu ca urmare a crizei coronavirus. Companiile au înregistrat până acum aproximativ 12 milioane de persoane în regim Kurzarbeit, programul flexibil de muncă. Iar reducerile de locuri de muncă vor veni inevitabil în a doua jumătate a anului, spune Scheele.

În cursul negocierilor coaliției guvernamentale a existat o amplă controversă privind prima pentru achiziționarea de automobile cu motoare convenționale, pe motorină și benzină, măsură puternic contestată de SPD. Totuși, liderii CDU/CSU și ai SPD au decis prime semnificativ mai mari pentru mașinile electrice. Astfel, până la sfârșitul anului 2021, ”bonusul de mediu” acordat de guvernul german crește de la 3000 la 6000 de euro pentru achiziționarea de autovehicule electrice al căror preț net de listă este de cel mult 40.000 de euro.
Citeşte întreaga ştire:https://www.dw.com/ro/germania-pachet-imens-de-m%C4%83suri-pentru-relansarea-economiei/a-53685160