Germania prelungește lockdownul și introduce reguli și mai stricte

Contactele private nu vor fi permise decât între membrii unei gospodării și o singură persoană din altă gospodărie. Libertatea de mișcare se reduce la 15 km în zonele în care numărul infecțiilor noi este foarte ridicat.

Lockdownul impus la mijlocul lui decembrie pentru combaterea pandemiei va fi prelungit și înăsprit în mod draconic până cel puțin pe 31 ianuarie.

Potrivit anunțului făcut de cancelara federală Angela Merkel și premierii landurilor la finalul unei teleconferințe desfășurate marți, numărul infecțiilor se menține prea ridicat, făcând imposibilă relaxarea măsurilor.

Închiderea școlilor și a grădinițelor va fi, de asemenea, prelungită până la sfârșitul lunii ianuarie. La finele conferinței, Angela Merkel a reiterat că obiectivul rămâne atingerea unei incidențe de sub 50 de infecții la suta de mii de locuitori în decurs de o săptămână.

Acest lucru, a subliniat șefa executivului federal, este cu atât mai important cu cât noua versiune a virusului, descoperită în Marea Britanie, reprezintă o nouă amenințare. „Trebuie să fim deosebit de atenți. Există o situație nouă și specială”, a spus Angela Merkel. Aceasta a admis că noile măsuri sunt ”drastice”, dar că „guvernul se simte obligat să recurgă la acest pas pentru a nu pierde din vedere obiectivul principal”, respectiv reducerea incidenței.

Restricționarea libertății de mișcare

Cea mai importantă noutate în materie de combatere a virusului este restricționarea drastică a libertății de mișcare în așa-numitele ”hotspots” – regiuni deosebit de afectate de pandemie – cum sunt landurile Saxonia și Turingia.

Începând cu o incidență de peste 200 de infecții noi la 100.000 de locuitori pe săptămână, landurile federale vor lua măsuri locale în vederea limitării razei de deplasare a cetățenilor la 15 kilometri de reședință. Vor exista excepții din ”motive întemeiate”.

Partidul Liberal-Democrat (formațiune pro-business) a criticat restricționarea libertății de mișcare. ”Nu există nicio legătură între deplasări și contagiuni”, a declarat marți vicepreședintele grupului parlamentar FDP, Michael Theurer, pentru AFP.

”Când te deplasezi 50 de kilometri cu mașina nu există un risc de infecție. Altfel stau lucrurile în timpul deplasării pe o rază de 5 kilometri într-un metrou aglomerat”, a subliniat Theurer. ”Restricția de 15 kilometri nu schimbă nimic pentru majoritatea cetățenilor dintr-un oraș precum Hamburg, dar schimbă totul în zonele rurale”, a avertizat politicianul FDP.

Restricții de deplasare

Și restricțiile de contact între persoane vor fi înăsprite. În viitor, întâlnirile private vor fi permise numai între membrii propriei gospodării și maximum o altă persoană care nu locuiește în gospodărie.

Totodată, părinților li se va permite să ia de două ori mai mult concediu medical pentru a îngriji copiii ca de obicei. Merkel și premierii landurilor federale au convenit să mărească așa-numita indemnizație de boală pentru copii de la 10 la 20 de zile. Părinții singuri pot beneficia de această regulă timp de 40 în loc de 20 de zile.

Măsura a fost luată pe fundalul problemelor pe care le întâmpină părinții din pricina prelungirii închiderii școlilor și grădinițelor. Regulamentul este destinat în mod expres nu numai în cazul îmbolnăvirii copiilor, ci și când aceștia trebuie îngrijiți acasă din pricina închiderii școlii și grădinițelor.

La jumătatea lunii decembrie, autoritățile centrale și federale au impus restricții severe asupra vieții socio-economice, după ce un lockdown parțial, activat în toamnă, s-a dovedit insuficient pentru reducerea contagiunilor. Începând cu 16 decembrie, cele mai multe magazine au fost închise, guvernul explicând că există riscul apariției unei creșteri exponențiale a infecțiilor, după sărbători.

Cu toate acestea, numărul noilor infecții continuă să fie ”prea ridicat” în Republica Federală, avertizează liderii marii coaliții de la Berlin, amintind că prioritatea executivului este evitarea colapsului în sistemul de sănătate.

”Redeschiderea școlilor cu prezența fizică a elevilor în clase va fi posibilă numai după relaxarea restricțiilor”, a afirmat ministrul german al Educației, conservatoarea Anja Karliczek, luni, într-un interviu acordat postului de televiziune ARD.

Restricțiile de până acum s-au dovedit ineficiente

Actuala incidență a infecțiilor – numărul contagiunilor la suta de mii de locuitori în decurs de o săptămână – este de 139,6, potrivit Institutului Robert Koch. Cifra depășește cu mult pragul de 50 de infecții la 100.000 de locuitori stabilită de guvern pentru ridicarea îngrădirilor.

Prelungirea actualului lockdown sever se contura a fi o certitudine încă de săptămâna trecută, numeroși oficiali atrăgând atenția că o relaxare a măsurilor ”ar fi iresponsabilă”, dată fiind situația epidemiologică.
Citeste mai mult:https://www.dw.com/ro/germania-prelunge%C8%99te-lockdownul-%C8%99i-introduce-reguli-%C8%99i-mai-stricte/a-56131895