Germania, una din destinațiile preferate ale migranților români

Potrivit unor studii, o treime dintre migranţii sosiţi în ultimii ani în Germania au fost integraţi în cîmpul muncii. Numărul cel mai mare de migranţi provine din ţări ale Uniunii Europene. România ocupă în această statistică un loc de frunte. În 2018 s-au stabilit în Germania 68.144 de persoane. Se estimează că, în prezent, în Republica Federală s-ar fi stabilit peste 250.000 de români.

Germania a rămas ţara cu o atractivitate deosebită pentru persoane din diversele regiuni ale lumii. Atît pentru persoane din state ale Uniunii Europene, cît şi pentru oameni din regiuni bîntuite de războaie civile sau de crize politice şi economice.

Deşi unii politicieni au încercat de-a lungul anilor să declare că Germania nu este o ţară deschisă migranţilor, realitatea este alta.

În ultimii ani s-au adoptat şi legi noi care să reglementeze fluxul neorganizat. Asta şi după sosirea a celor peste un milion de refugiaţi în anii 2015-2016 şi reacţiile negative şi de respingere, influenţate în mare măsură de formaţiuni politice xenofobe.

Din statisticele oficiale cît şi din studiile grupului de experţi ai fundaţiilor germane pentru integrare şi migrare (Sachverständigenrat deutscher Stiftungen für Integration und Migration) se desprinde o cu totul altă imagine decît cea apocaliptică, propagată de grupările naţionalist-autoritare.

Astfel, integrarea refugiaţilor în piaţa muncii a reuşit într-o măsură mai mare decît s-a crezut. Circa o treime a persoaneler adulte, sosite după anul 2015 în Germania, aveau în 2018 un loc de muncă. Condiţiile pentru integrare are de-a face şi cu situaţia economică pozitivă din Germania şi cu rata scăzută a şomajului (circa 5 %).

Potrivit Oficiului Federal pentru Statistică, în anul 2018 s-au stabilit în Germania 1 milion 59 de mii de persoane. 57 la sută dintre acestea provin dintr-o ţară a Uniunii Europene. Pe primul loc se află România cu 68.144 de persoane. (În prezent, numărul total de români stabiliţi în Germania în ultimii ani este estimat la peste 250.000.) Pe locul doi se află Siria. De acolo au sosit în 2018, 34.350 de persoane, iar pe locul 3 se plasează Croaţia cu 28.850 de persoane. Pe următoarele locuri din acest „top” se află Bulgaria (26.837), Polonia (20.228), India (15.875), Turcia (16.490), Italia (15.549), Iran (14.341) şi Bosnia-Herţegovina (12.418).

Semnificativă în acest context este structura demografică generală a Germaniei. Din statisticile oficiale rezultă că din întreaga populaţie a Germaniei, de 81,6 millione de oameni, fiecare al patrulea are un trecut de migrant. Este vorba despre circa 20,8 millione de oameni, dintre care cei mai mulţi au rădăcinele lor în Turcia. Peste o treime dintre persoanele care au migrat în Germania provin dintr-o ţară a Uniunii Europene. Exprimat în procente se poate concluziona că 25,5 la sută din totalul populaţiei actuale provin din afara Germaniei, adică din Turcia, 3,4 la sută, Polonia, 2,8 procente, Rusia 1,7 procente, Cazahstan 1,5 la sută, România 1,2 procente, Italia, 1,1 la sută şi Siria 1 la sută.

Integrarea în sistemul social şi economic al migranţilor din ultimii ani a reuşit într-o proporţie mai mare decît al celor care au sosit în anii 1990 din regiunia Balcanilor. O reuşită este şi integrarea copiilor în sistemul de învăţămînt.
Citeste întreaga stire pe:https://www.rfi.ro/social-117963-germania-una-din-destinatiile-preferate-ale-migrantilor-romani