Ghinionul unui român condamnat în Franţa. A fost arestat cu trei săptămâni înainte de prescripţia pedepsei

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Blaj, a fost arestat şi trimis sub pază în Franţa, unde urmează să execute o pedeapsă cu închisoare pentru infracţiuni comise cu violenţă în urmă cu şapte ani.
I. Ilie a fost judecat la Toulouse după ce a înjunghiat doi fraţi de origine română într-un imobil abandonat din oraşul francez şi a agresat o a treia victimă. Aceasta din urmă le-a indicat poliţiştilor francezi că autorul agresiunii este I. Ilie. Plasat în stare de reţinere şi pus sub urmărire penală, bărbatul a recunoscut că este autorul loviturilor cu pumnul şi al celor cinci lovituri de cuţit aplicate victimelor. A fost trimis în judecată şi condamnat la o pedeapsă de 18 luni de închisoare în regim de detenţie, din care au rămas de executat 14 luni.
Deşi sentinţa judecătorească a fost pronunţată în 3 noiembrie 2014, autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare abia în 26 februarie 2021. Românul din Blaj a avut ghinion, pentru că în mod normal prescripţia executării pedepsei de 14 luni închisoare ar fi intrat în vigoare la data de 13 noiembrie 2020. ”Între timp, a apărut un decret din data de 25 martie 2020, referitor la situaţia sanitară care a suspendat termenele de prescripţie a pedepselor pronunţate. Drept urmare, data de prescripţie a fost amânată cu 4 luni şi 29 de zile, din cauza suspendării intervenite, din 13 noiembrie 2020 până în 12 aprilie 2021, iar având în vedere că mandatul european de arestare emis la data de 26 februarie 2021, este un act de întrerupere al prescripţiei pedepsei, termenul de prescripţie se va împlini în 12 aprilie 2027”, se precizează în cuprinsul hotărârii Curţii de Apel Alba Iulia.
Instanţa a constatat că în cauză nu este incident niciunul din motivele de refuz obligatoriu sau facultativ al executării mandatului european de arestare. Totodată, s-a mai reţinut faptul că nu existaniciun motiv de amânare a predării, din fişa de cazier rezultând că persoana solicitată nu figurează cu menţiuni. Prin urmare, în 23 martie 2021 a fost emis mandatul de arestare preventivă în vederea predării către autorităţile judiciare ale statului francez.

Citeste mai mult:https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/ghinion-roman-condamnat-franta-fost-arestat-trei-saptamani-prescriptia-pedepsei-1_609127ef5163ec4271aee6b1/index.html