Israeliancă de origine română din Tel Aviv: Din momentul în care sună alarma, avem 90 de secunde pentru a coborî în adăpostul subteran

Mişcarea islamică Hamas anunţa joi că a lansat o enormă rachetă de 250 de kg în direcţia celui de-al doilea aeroport al Israelului. Mişcarea a cerut transportatorilor aerieni să suspende toate zborurile către statul evreu. În ultimele ore, zborurile cu destinaţia aeroportului internaţional Ben Gourion din Tel-Aviv au fost dirijate către aeroportul Ramon, situat în sudul ţării, spre care Hamas susţine că a lansat această rachetă. Israel se confrunta joi cu o escaladă a conflictului între arabi şi evrei, pe străzile israeliene iar pe un alt front au continuat tirurile de rachetă de ambele părți ale graniței, provocând grave pierderi de vieți omenești. Zeci de persoane au murit până acum iar cifra se schimbă de la o oră la alta. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a ordonat o mobilizare masivă a forţelor de securitate în oraşele mixte israeliene, acolo unde trăiesc evrei şi arabi. În ciuda apelurilor internaţionale de calmare a situaţiei, sute de noi rachete au fost trase în timpul nopţii dar şi pe parcursul zilei. Cristina Teacă a stat de vorbă cu o israeliancă de origine română ce trăieşte în nordul Tel Aviv-ului. Din momentul în care este declanşată alarma de alertă cu rachetă, populaţia are la dispoziţie 1 minut şi jumătate pentru a ajunge în adăpost. În Sud, populaţia are la dispoziţie doar 10 secunde pentru a ajunge în cel mai apropiat adăpost. Miretta Brandes Weintraub ne povesteşte cum i s-a schimbat viaţa în ultimele zile:

Miretta Brandes Weintraub: „S-a schimbat viaţa, dar partial. Suntem într-o stare de alertă permanentă căci nu ştim când poate suna alarma şi să înceapă să cadă rachetele. Dorm îmbrăcată de trei zile, căci nu ştim când trebuie să coborâm în adăpost. Am cheia casei în mână ca să nu rămân pe dinafara apartamentului. Mănânc cât mai repede pentru ca să nu mă prindă alarma mâncând. Pe de altă parte, eu nu dau voie să mi se schimbe foarte tare modul de viaţă şi programul. Adică, cu toată tevatura, ieri m-am dus la cumpărături, e adevărat că aproape de casă. M-am dus să îmi ud gradina. Iar în timpul asta mă uit în jur pentru ca în eventualitatea în care începe alarma, să ştiu unde aş putea să mă adăpostesc. Cam la modul acesta. Nu îmi este frică. Sunt mai mult supărată că mi s-a stricat ritmul vieţii şi sunt obosită căci sunt nedormită. Să cobor de două ori noaptea, în adăpost, la interval de o oră, nu e plăcut. Si să vezi acolo copii palizi şi speriaţi e şi mai puţin plăcut. Si să vezi pe palier pe vecina în scaun cu rotile şi o altă doamnă ce are grijă de ea, stând pe casa scărilor pentru că nu pot coborî în adăpost, e la fel de neplăcut.”

Cristina Teacă : Unde mai exact locuiţi dumneavoastră ?

Miretta Brandes Weintraub : „Eu locuiesc în Nordul Tel Aviv-ului, unde până acum am crezut că nu vor ajunge rachetele dar au căzut destul de aproape 2 rachete, în cursul nopţii. Una a fost explodată de cupola de fier iar a doua a nimerit într-o parcare de bloc şi a explodat acolo şi a făcut stricăciuni. La 500 de metri de casa mea.”
Cristina Teacă : Aveţi vecini răniţi ?

Miretta Brandes Weintraub: „Personal nu cunosc dar există morţi şi răniţi. Miercuri a murit un copil de 6 ani. A intrat racheta direct într-un apartament iar copilul a murit. Sunt, sunt morţi şi răniţi.”

Cristina Teacă : În ce moment trebuie să mergeţi să vă adăpostiţi ?

Miretta Brandes Weintraub : „Imediat ce începe să sune alarma. Cu reflexele ce le avem deja: îmi iau cheia, telefonul, o sticlă de apă. Eu stau la etajul 1 ceea ce e un avantaj pentru că pot să cobor repede în adăpost. Cine stă la etajele superioare, cum e fiul meu, nu poate să coboare, trebuie să iasă în casa scării, care este din beton şi e apărată. Fiica mea locuieşte în sudul oraşului într-un bloc de construcţie nouă ce are camere blindate – pereţii de beton şi geamuri cu obloane de oţel. Fiica mea se adăposteşte în acestă cameră, cu fetiţa ei.”

Cristina Teacă: Există în aceste adăposturi alimente sau cum se procedează în cazul în care va trebui să staţi mai mult timp acolo?

Miretta Brandes Weintraub: „Prea mult timp nu cred, sper, să stăm acolo. Am stat în prima noapte o oră, prima oară când a trebuit să ne adăpostim iar a doua oară am stat jumătate de oră. Nu este încă situaţia de aşa natură dar presupun că unii şi-au pus alimente şi provizii în camerele lor. La noi, în Tel Aviv, avem 1 minut şi jumătate, din momentul în care începe să sune alarma, timp ca să coborâm în adăpost. În Sud, localnicii au la dispoziţie doar 10 secunde.”

Cristina Teacă: Cunoaşteţi cumva situaţia spitalelor în acest moment ?

Miretta Brandes Weintraub: „Spitalele sunt în stare de alertă. Primesc foarte mulţi răniţi şi persoane în stare de şoc.”

Cristina Teacă: Magazinele sunt alimentate în acest moment?

Miretta Brandes Weintraub : „Magazinele sunt alimentate perfect, nu sunt cozi. E adevărat că străzile sunt cam pustii în acest moment, joi au fost primele atacuri cu rachete în timpul zilei. Dar lumea merge la magazin. Israelul are o psihologie pe care lumea nu ştiu dacă o înţelege: noi ne continuăm viaţa. Cu prudenţă, cu nervi căci nu pot spune că sunt bine dispusă …dar ne continuam viaţa. N-avem încotro.”

Cristina Teacă: Cine poate să lucreze în acest moment?

Miretta Brandes Weintraub: „Scolile sunt închise, cursurile la facultate sunt întrerupte, la serviciu merg numai cei la care există adăposturi funcţionale. În care este posibil să ajungi în ele în scurt timp şi sunt bine organízate în interior. Sunt curate, aerisite. În rest, populaţia a fost rugată să stea mai mult acasă şi să nu iasă cu copiii în parc, să nu iasă dacă nu au strictă nevoie. Si fiecare îşi face programul de viaţă în funcţie de necesităţi şi de cât de afectat este de întreaga situaţie.”

Cristina Teacă: În aceste adăposturi există paturi amenajate pentru a putea rămâne mai mult timp, dacă situaţia o va cere?

Miretta Brandes Weintraub: Nu, sunt banchete de-a lungul zidurilor. Este beton peste tot. Sper să nu se ajungă la aşa ceva.”
Citeste mai mult:https://www.rfi.ro/special-paris-133964-israelianca-de-origine-romana-din-tel-aviv-din-momentul-care-suna-alarma-avem