Italia: Criză majoră de mână de lucru în agricultură. Fermierii sunt disperaţi

Fermierii italieni sunt disperați din cauza lipsei forţei de muncă necalificată în agricultură. Aceştia le-au plătit unor muncitori marocani biletele de avion spre Italia.
Sezonul de recoltă al culturilor de pe câmpurile din peninsulă va începe curând. Însă, din cauza pandemiei, așa numitele coridoare verzi, care asigurau sezonierii la muncile câmpului, au fost închise. Unii fermieri s-au resemnat, aliţii însă nu, aşa cum sunt fermierii de pe valea Abruzzo din centrul Italiei.

”Compania mea a plătit 4.500 de euro, prin intermediul Asociaţiei fermierilor, pentru a-i aduce pe muncitorii din Maroc, legal, că să ajute la recoltare. Sunt singurii care pot face această treabă. Sunt specializaţi în ani şi ani de muncă”, spune un fermier, Modesto Angelucci, care cultivă fenicul. Produce cam 70 de tone pe an, dar fără muncitorii sezonieri, falimentul pare iminent. Așa că prețul plătit este infim comparativ cu pierderile pe care le-ar putea suferi.

Potrovit TVR1, Primii muncitori din spațiul extracomunitar au sosit pe 21 mai în centrul peninsulei la bordul unor curse aeriene speciale care au respectat regula distanțării fizice. Au stat în carantină două săptămâni, iar acum sunt pe câmp. În Italia, este nevoie de sezonieri la muncile câmpului din martie până în noiembrie.
Citeşte întreaga ştire:https://www.stiridiaspora.ro/italia-criza-majora-de-mana-de-lucru-in-agricultura-fermierii-sunt-disperati_445230.html