Italia: După coronavirus, comunitatea română e amenințată de criza economică

Italia continuă să gestioneze bine pandemia de coronavirus. În ultimele zile, autoritățile de la Roma au raportat sub 200 de cazuri noi pe zi și, în medie, aproximativ 20 de decese înregistrate la fiecare 24 de ore. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în Italia, numărul celor depistați cu Covid 19 a ajuns la 1.885. Într-un interviu acordat RFI, vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, Marian Mocanu, spune, însă, că, așa cum se întâmplă în România, și în Peninsulă sunt foarte multe persoane, în special tineri, care nu respectă regulile anti-epidemice. În ceea ce privește comunitatea română din Italia, Marian Mocanu, care este profesor de sport într-o localitate de lângă Genoa, spune că principalul pericol este reprezentat de criza economică și pierderea locurilor de muncă.
Tinerii nu respectă măsurile. Se comportă total iresponsabil
Marian Mocanu: Situația actuală este următoarea. Numărul (n.r. de cazuri de Covid 19) a scăzut foarte mult și continuă să scadă. Unele persoane care s-au îmbolnăvit în trecut și nu s-au însănătoșit mai sunt în spitale, foarte puține. Unii continuă să mai și moară, dar sunt foarte puțini și sunt persoane care s-au îmbolnăvit cu săptămâni sau chiar cu luni în lună. Noile îmbolnăviri sunt altfel. Se pare că acest virus și-a pierdut puterea, și-a pierdut din virulență.

Reporter: În Italia, în localitatea în care locuiți dumneavoastră, sunt respectate normele de distanțare socială și măsurile impuse de autorități? În România e o dezbatere și o problemă în același timp. Sunt multe spații închise unde nu se respectă, unde nu se poartă masca. Numărul de îmbolnăviri a crescut din nou foarte mult. Avem deja peste 400 de cazuri pe zi…

M.M: Este un număr foarte mare 400 de cazuri pe zi. Pericolul este că poate să continue să crească numărul îmbolnăvirilor în România.

Rep: La dumneavoastră se respectă aceste măsuri luate de autorități?

M.M: Sunt multe persoane care respectă aceste măsuri și sunt și multe persoane care nu respectă aceste măsuri în Italia. În primul rând, tinerii nu respectă aceste măsuri. Se comportă în mod total iresponsabil. Se respectă foarte mult legea prin primării, în birourile publice, în structurile sanitare. Când ieșiți pe stradă vedeți că toată lumea e fără mască. Mergeți la bar și vedeți că toată lumea e fără mască. Din când în când mai vedeți câte unul cu mască.

Examenele, pe ideea să treacă toată lumea clasa
Rep: E o problemă care există și în România. Dumneavoastră sunteți profesor de sport. Școlile sunt închise în acest moment. În România, de asemenea, sunt închise. Totuși, am avut examene importante în zilele care au trecut, Evaluarea Națională, Bacalaureatul. În Italia cum au gestionat autoritățile situația examenelor?

M.M: Examenele s-au desfășurat în felul următor. Ideea generală a fost de a face în așa fel încât toată lumea să treacă clasa. Asta a fost directiva națională. Multe cursuri s-au făcut online, cu ajutorul computerului pe internet. Multe examene s-au dat online. Dar în unele școli au fost date examene cu copiii prezenți. Veneau câte unul pe rând. Fiecare venea la ora lui. Intra, ieșea și după aceea urma altul. Nu se întâlneanu. Nu se vedeau. Nu puteau dezbate departe de profesor. Școlile private au avut autonomie. De exemplu, în sistemul public, la școala unde lucrez eu, s-a făcut totul online. Toate examenele s-au dat online și nimeni nu a văzut niciun copil.

Criza economică, noul pericol pentru comunitatea română
Rep: În România circulă pe internet multe mesaje de tipul „coronavirusul nu există, este o conspirație”. În Italia vă confruntați cu astfel de mesaje?

M.M: Din păcate și aici este o asociație care promovează ideea că coronavirusul nu există. Dar realitatea este atât de elocventă, atât de clară încât nici nu ar trebui să vorbim despre lucrurile astea. Sunt atât de mari miciuni încât nu merită să pierzi timpul vorbind despre ele. Sunt lucruri incredibile când moare o grămadă de lume și când spitalele erau pline, să se spună că nu există boala.

Rep: Ce știți despre românii din Italia în acest moment?

M.M: Problema cea mai mare este criza economică. Italia trece printr-o criză economică foarte gravă despre care se vorbește foarte puțin. Este o criză care a făcut ca multe persoane să piardă locurile de muncă. Sunt locuri de muncă care se pierd și care, probabil, nu se vor mai lua înapoi niciodată. Cea mai mare problemă a românilor din Italia de astăzi este criza economică.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/social-122716-italia-coronavirus-comunitate-romana-amenintata-criza-economica