Italia își revine după pandemie. Se oferă sprijin pentru sectorul auto şi industria turismului

Italia se numără printre țările europene cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus din punct de vedere economic. În acest context, ministrul Economiei, Roberto Gualtieri anunță că cel mai recent pachet de stimulare al Italiei, va include sprijin pentru sectorul auto şi industria turismului.

La începutul lunii august, printr-un decret de urgenţă, Guvernul de la Roma va prezenta măsurile, în valoare totală de 25 miliarde de euro (29,32 miliarde de dolari), transmite Reuters, citată de agerpres.

Totodată, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că aproape un miliard de euro vor fi alocaţi pentru sporirea subvenţiilor pentru achiziţionarea celor mai noi automobile pe benzină şi motorină, precum şi pentru vehiculele electrice şi hibride.

Sectorul auto este unul dintre cele mai grav afectate sectoare de criza provocată de pandemie și este responsabil pentru 6,20% din Produsul Intern Brut al Italiei, conform datelor furnizate de Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA). Conform datelor Naţiunilor Unite, Italia este una din cele mai vizitate ţări din lume, iar turismul este responsabil pentru aproximativ 13% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, Gualtieri a explicat că va fi extinsă finanţarea pentru angajaţii concediaţi temporar, iar Guvernul va extinde actualele măsuri privind şomajul cu încă 18 săptămâni. Companiile sever afectate de efectele pandemiei în primul semestru din 2020 vor putea solicita mai mult ajutor.

Se fac noi împrumuturi
În ceea ce privește eventualele cheltuieli suplimentare, acestea vor necesita noi împrumuturi şi vor duce la un deficit bugetar de aproximativ 11,9% din PIB, faţă de 10,4% din PIB, previzionat în aprilie de autorităţile de la Roma. Datoria publică ca procent din PIB ar urma să crească la 157,6% anul acesta.

Noul pachet vine în plus faţă de măsurile adoptate deja de Guvernul de la Roma pentru sprijinirea companiilor şi afacerilor, în valoare de aproximativ 75 miliarde de euro.

Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 11,2%, a previzionat recent Comisia Europeană. Ar fi cel mai sever declin în rândul celor 27 de state membre UE.

Şi premierul Giuseppe Conte anunţa luna aceasta că Italia ia în considerare adoptarea unor măsuri fiscale pentru a sprijini investiţiile în sectorul auto şi în turism, unele din industriile cele mai afectate de pandemie.
Vorbind la o conferinţă organizată de sindicatul UIL, Conte a explicat că Executivul trebuie să „redefinească” stimulentele fiscale în favoarea investiţiilor ecologice, digitale, ale viitorului. „Trebuie să sprijinim industriile cele mai afectate, cum ar fi sectorul auto şi turismul”, a adăugat oficialul italian.

Guvernul va începe curând elaborarea unei reforme fiscale cuprinzătoare, a declarat Conte, fără să dea amănunte suplimentare.
Citeşte întreaga ştire:https://www.capital.ro/italia-isi-revine-dupa-pandemie-se-ofera-sprijin-pentru-sectorul-auto-si-industria-turismului.html