Italia, prima țară din lume ce repornește vasele de croazieră

Guvernul italian autorizează prin decret croazierele pe Mediterana occidentală, din această duminică, 16 august. Un protocol strict anti-Covid-19 va trebui respectat de companiile ce organizează aceste croaziere. Conform Federației Internaționale din domeniu, de la începutul pandemiei, peste 3.000 de persoane au fost contaminante iar 73 au decedat la bordul acestor pacheboturi.

Nava Grandiosa a companiei italiano-elvețiene MSC este prima care a plecat în croazieră, duminică. Are la bord 1.000 de pasageri. Punctul de plecare este Genova iar destinația este Malta.

Înainte de îmbarcare, turiștii dar și membrii echipajului au făcut teste de depistare a coronavirusului și au răspuns unui chestionar privind starea de sănătate.

De altfel, pasagerii vor fi testați în mod regulat. Dacă ies de pe vapor pentru o excursie, la întoarcere vor fi testați iar dacă va exista un caz suspect, un plan de intervenție va fi declanșat iar persoana în cauză și toate cele cu care a intrat în contact vor fi debarcate.

Capacitatea vasului este de 6.000 de pasageri dar pentru ca fiecare pasager să poată să dispună de o distanță fizică, capacitatea a fost redusă cu 70%. Astfel, fiecare passager dispune acum de un spațiu de 10mp.

De asemenea, masca de protecție trebuie purtată în anumite spații. Iar serviciile medicale de la bord au fost mult adaptate situației.

Același protocol va fi aplicat tuturor vaselor din compania MSC care, prevede plecarea imensului pachebot Magnifica pe 29 august din Bari către Atena.

Un regulament identic va fi aplicat și de Costa, filiala italiană a grupului american Carnival, a cărei navă Costa Deliziosa va ridica ancora la Trieste, pe 6 septembrie, pentru o croazieră de 7 zile în Grecia.

Pentru această primă fază de reluare a croazierelor pe Mediterană, doar cetățenii ce provin din spațiul Schengen vor putea urca la bordul ambarcațiunilor, tot ca măsură de securitate sanitară.

În timpul pandemiei de Covid-19, numeroase cazuri de contaminare au fost înregistrate la bordul vaselor blocate în patru colțuri ale lumii.

Timp de cinci luni, vasele au luat o pauză forțată.

Acest sector reprezintă în Italia 50.000 de locuri de muncă și venituri de 14 miliarde de euro.

Din cauza crizei sanitare, cifra de afaceri a societăților armatoare va scădea cu 70% până la finele acestui an. Cu atât mai mult cu cât piața actuală este privată de turiștii americani și asiatici și se concentrează în special pe italieni și pe francezi.

Compania MSC rămâne optimistă și își continuă proiectele de construcție a 6 noi nave, la Saint-Nazaire și în apropiere de Trieste, la Monfalcone.

Anul acesta Veneția nu va fi tranzitată de vase de croazieră atât din cauza protocolului sanitar cât și a amenințărilor formulate de tot mai multe organisme locale care spun ”nu marilor pacheboturi” – carem se bat din 2012 împotriva efectelor nefaste ale turismului de croazieră.

Între timp, în Statele Unite, companiile organizatoare de croaziere au decis să amâne sine die aceste curse. Companiile americane din sector, victime ale pandemiei de Covid-19, speră să reia navigația cel puțin la finele lui octombrie.

Statul Alaska a pierdut în cursul verii 1 million de turiști care veneau aici pentru a admira ghețarii din parcul național american Kenai Fjords. Din anii 1970, croazierele reprezintă un mijloc de a explora un teritoriu inaccesibil, ce nu dispune de șosele.

Înainte de criza sanitară, filiera companiilor de croaziere dispunea de aproape 420.000 de angajați în Statele Unite, pentru 12,6 milioane de pasageri americani transportați. Astăzi, armatorul din Alaska propune o călătorie … virtuală, pe Facebook. Iar cei care doresc să vadă navele, ele se află în Miami, unde sunt blocate în port.

Canada interzicea la finele lui mai, pacheboturilor cu peste 100 de pasageri să facă escală în porturile sale până la finele lui octombrie.
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-124012-italia-prima-tara-din-lume-ce-reporneste-vasele-de-croaziera