Japonia, un „model” în ce priveşte gestiunea crizei?
Japonia a fost considerată drept un model în materie de luptă împotriva epidemiei, şi de altfel bilanţul victimelor în această ţară este incomparabil mai mic faţă de ce se întîmplă în multe ţări occidentale. Pe data de 24 aprilie erau recenzaţi în Japonia 360 de morţi şi peste 13000 de persoane infectate. Cu toate acestea, şi în această ţară executivul se află sub focul criticilor.
Mai precis, premierul Shinzo Abe şi guvernul de la Tokyo sunt acuzaţi de inerţie birocratică în faţa unei situaţii de urgenţă. Ca şi cum responsabilii politici japonezi nu ar fi învăţat nimic din catastrofa de pe 11 martie 2011 de la Fukushima, cînd un tsunami a avariat o centrală nucleară. Schinzo Abe mai este acuzat că ar fi încercat cu orice preţ să menţină Jocurile Olimpice, prevăzute în mod normal vara aceasta în Japonia, şi că acest obiectiv politic şi economic ar fi trecut înaintea celui legat de securitatea sanitară.
Scriitorul japonez francofon Akira Mizubayashi, într-un interviu acordat revistei l’Obs, contestă însă cifrele furnizate de oficialităţi în privinţa epidemiei şi se arată foarte critic faţă de premierul japonez. Akira Mizubayashi consideră că Shinzo Abe, din 2011 încoace, prin acţiunile sale şi prin „politica sa neoliberală extremă” erodează democraţia japoneză. Citez din declaraţiile scriitorului nipon: „Trăim în Japonia sub un guvern în acelaşi timp autoritar şi neoliberal care, din scandal în scandal, din corupţie în corupţie, merge pînă acolo încît sapă fudnamentele statului de drept. (…) Tragedia Japoniei constă în faptul că acest guvern conservator atît de problematic dispune de confortabilă cotă de popularitate şi nici o mişcare contestatară de anvergură naţională nu se profilează la orizont.”
Astfel de declaraţii sunt mai degrabă rare din partea artiştilor şi interlectualilor japonezi cînd vin în străinătate. În general ei fac bloc în jurul ideii de naţiune şi al intereselor superioare ale comunităţii. Akira Mizubayashi s-a aflat în Franţa între 6 şi 8 martie fiind invitat la un festival literar la Aix-en-Provence. El şi-a scurtat însă sejurul în Franţa din cauza pandemiei. Spiritul său critic este fără îndoială alimentat şi de faptul că de 40 de ani face naveta între Tokyo şi Paris, iar unele dintre cărţile sale sunt scrise în franceză. Citez din nou din interviul său: „Într-o ţară unde lumea se supune cu uşurinţă ordinelor venite de sus, cucerirea şi apărarea libertăţilor sunt misiuni dificile.”
Citeşte întreaga ştire:https://www.rfi.ro/special-paris-120600-japonia-un-model-ce-priveste-gestiunea-crizei