MAE: 85 de muncitori români, infectați cu coronavirus la o fermă din Germania

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri, că în perioada 28 mai – 11 iunie nu mai puțin de 85 lucrători sezonieri cu cetățenia română care lucrau în cadrul unei ferme din Bavaria au fost depistați cu coronavirus.

„Cu privire la diagnosticarea cu COVID-19 a unor cetățeni români, lucrători sezonieri în cadrul unei ferme din Bavaria, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, a întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă compania angajatoare și pe lângă autoritățile locale pentru informații suplimentare cu privire la situația acestora.

Astfel, potrivit datelor obținute de către oficiul consular de la angajator, au fost testați toți angajații fermei, iar dintre aceștia 85 cetățeni români au fost testați pozitiv în perioada 28 mai-11 iunie a.c. Toți cei 85 de angajați sunt asimptomatici, fiind plasați în carantină. Toate costurile referitoare la cazare și hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă și o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane. De asemenea, alți 19 lucrători români, testați pozitiv la sfârșitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative și au revenit deja în țară. Totodată, în cazul în care cetățenii români care au fost testați pozitiv cu COVID-19 își vor exprima dorința de a reveni în țară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină și retestare”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Diplomația română și-a arătat disponibilitatea de oferi oricând asistență consulară.

„MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Munchen nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu această situație din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea la această fermă.

Consulatul General al României la Munchen este în dialog cu angajatorul și autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistența consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19″, mai arată MAE.

De la debutul pandemiei și până în prezent, nu mai puțin de 681 de români au fost infectați cu coronavirus în Germania.

Subiectul muncitorilor sezonieri care au plecat din România în plină pandemie este unul care a generat controverse puternice, mai ales după episodul de la Cluj când circa 2.000 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului fără nicio măsură de prevenție. Oamenii plecau pentru munci agricole în Germania, precum culesul de sparanghel și de aici și numele comisiei de anchetă.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat luna trecută o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.

„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă“, a declarat și ministrul german al Muncii și Afacerilor Sociale Hubertus Heil.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o convorbire telefonică cu cancelarul Angela Merkel, la inițiativa oficialului german.

Cancelarul Angela Merkel s-a referit, în context, la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania și a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin și, personal, a domniei sale, pentru respectarea și protejarea drepturilor cetățenilor români care muncesc în Germania”, transmite guvernul într-un comunicat remis presei miercuri seară.

„Guvernul federal a inițiat, de altfel, cu promptitudine, modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecție acestora și a garanta drepturile angajaților români. A subliniat, în același scop, întreaga deschidere și disponibilitate pentru menținerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autoritățile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru”, se mai spune în comunicat.

Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei, la Bornheim, au protestat față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii. Muncitorii români sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei s-au plâns de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare.

Firma care i-a angajat este în insolvenţă și le plătise parțial sau nu le plătise deloc salariile, anunţându-i pe muncitori că până marţi vor trebui să părăsească locul.

Protestele sezonierilor români aruncați în stradă a schimbat legea în Germania. În urma informațiilor din presă, statul român s-a sesizat, a informat autoritățile din landuri și pe cele federale și a determinat schimbarea legii germane pentru a elimina inechitățile față de muncitorii străini aflați la lucru în Germania. Principalul obiectiv din modificarea legii: scurtcircuitarea lanțului de subcontractori.

Imediat după vizita ministrului român al Muncii, românii și-au primit salariile.
Citeşte întreaga ştire:https://romania.europalibera.org/a/mae-85-de-muncitori-romani-infectati-cu-coronavirus-la-o-ferma-din-germania-/30675531.html